Share

Zon (SPF en After Sun)

terug naar het overzicht met toepassingen

Het beschermen van de huid is noodzakelijk van jongs af aan. Een goed beschermde huid ‘slijt’ gedurende de jaren met ongeveer 20%. Bij onvoldoende bescherming kan dit oplopen tot 80%. Een beschermend product, als een dag- of zonnecrème beschermt niet alleen, maar geeft de huid tevens de kans van binnenuit te herstellen van zonschade. Hoe richt UV straling schade aan in de huid?

 • UV-straling breekt collageen en elastine af. Gevolg: de huid wordt slap en er ontstaan rimpels. Doen: kies voor producten met glycolzuur, vitamine A retinol, vitamine C en/of peptiden; zij stimuleren de cellen tot collageenaanmaak Het merk Alpha-H is gespecialiseerd in glycolzuur producten.
 • UV-straling activeert de werking van vrije radicalen die schadelijk zijn voor de huidcellen. Doen: extra anioxidanten (vitamine A, C en/of E) smeren en/of slikken; zij beschermen de huid tegen vrije radicalen.
 • UV-straling droogt de huid uit. Dit kan zorgen voor ophoping van droge/dode huidcellen. Dit kan leiden tot een vale, dof uitziende huid. Doen: direct na het zonnen flink hydrateren om het door de zon uit de huid verdampte vocht aan te vullen en uitdroging te voorkomen (Moisure Boosting Facial Mist, Essential Hydration Cream).
 • Je kunt pigmentvlekken krijgen door ophoping van dode huidcellen. Dit kan leiden tot verstopte porien die de pigmentproductie stimuleren. Doen: gebruik exfolierende producten (scrub/peeling) om afstoting van dode huidcellen te stimuleren. Heb je pigmentvlekjes, kun je ze heel gericht aanpakken met Liquid Gold Radiance.
 • UV-straling zorgt voor verandering van de DNA structuur. Bij een kleine verandering wordt de schade door eiwitten in de huidcel gerepareerd. Bij een grote verandering zal de huidcel sterven. Als er schade aan het DNA ontstaat die niet door de cel wordt opgemerkt of gerepareerd, kan de cel zich ongeremd en ongecontroleerd gaan delen; dan is er sprake van huidkanker. Doen: gebruik goede sunblocks. Ook in de winter is een dagelijkse SPF bescherming noodzakelijk; ook dan kan de zon schade aanrichten!
 
Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B stralen?
UV-A is een deel van het ultraviolet licht van de zon waarbij A staat voor Aging (veroudering). Er is altijd gedacht dat UVA niet schadelijk was voor de huid, omdat de huid door UVA niet verbrandt. Er is echter gebleken dat ook UVA ook op langere termijn schadelijke gevolgen heeft, zoals een versnelling van de huidveroudering  en een groter risico op huidkanker. UVA stralen dringen het diepst door in de huid en zorgen voor de bruine kleur. Maar deze straling zorgt vooral voor huidveroudering.
 
Bij UV-B staat de B voor 'burning' (verbranden). UV-B straling veroorzaakt verbranding door de zon en tast de opperhuid aan. UV-B zorgt voor bruining van de huid, maar veroorzaakt ook verbranding en beschadiging van het DNA van huidcellen. Van UV-B is bekend dat het een aantoonbare rol speelt in de ontwikkeling van huidkanker. 
 
 
Sun Protection Factor (SPF)
Een goed zonnebrandmiddel moet dus zowel tegen UVA als UVB beschermen. Vooral als je langer in de zon wil of moet blijven, is het van belang een product te kiezen dat tegen beide vormen van UV-straling beschermt. Een SPF (Sun Protection Factor), in het Nederlands meestal kortweg de ‘factor’ genoemd, biedt die bescherming tegen UV-straling. Let wel op dat het product ook inderdaad vermeld tegen zowel UVA als UVB te beschermen! Een voorbeeld maakt het beste duidelijk wat de op zonnebrandproducten genoemde factor betekent:
 • iemand met huidtype 2 verbrandt in de middagzon na ongeveer 20 minuten. Bij gebruik van een SPF 12 treedt de verbranding pas op na 12x20 minuten, dus na 4 uur. Deze persoon zal dus met deze factor na 4 uur verbranden, ook al heeft hij zich goed ingesmeerd.

Let wel:

 • Een SPF van 50 is maar marginaal meer beschermend dan een SPF van 15! SPF 10 houdt 90% van de schadelijke UVB-stralen tegen en SPF 20 95%. SPF 50 bijvoorbeeld houdt 98% hiervan tegen. De additionele meerwaarde van een hogere factor is dus marginaal.
 • Het over elkaar aanbrengen van producten met SPF bescherming verhoogt de bescherming niet. Het product met de hoogste factor telt als beschermingsfactor. Een dagcrème met SPF 10 en een foundation met SPF 15, is geen SPF factor 25!

After Sun verzorging - net zo belangrijk!!
Het is belangrijk om na blootstelling aan de zon een after sun product te gebruiken, ongeacht hoe lang je in de zon hebt gezeten. De zon verandert de cellen (zoals hierboven te lezen); daarom is het noodzakelijk een product te gebruiken die de vrije radicalen bestrijdt die door de UV -straling in de huid zijn ontstaan. Daarnaast heeft de huid vocht nodig (door de warmte verdampt er meer vocht uit je huid) en kalmerende, verkoelende werkstoffen. Zeker na (lichte) verbranding is dit hard nodig.

Alpha-H Moisture Boosting Facial Mist en Essential Hydration Cream zijn dan ook een 'must' na de zon. Klik hier voor alle beschermings- en after sun producten uit ons assortiment.

 

Preventie!
Hieronder wat tips om verstandig te zonnen; en voor een mooier en langdurig resultaat. Sommige tips vallen wellicht gevoelsmatig onder de categorie 'open deur', maar zijn daarom niet minder belangrijk!

 • blijf in de piekuren (11.00-15.00 uur) uit de zon, de UV-straling is dan het sterkst.
 • blijf de 1e dagen niet langer dan 20-30 min. in de zon. Zo laat je je huid wennen aan de UV-straling; zeker bij een lichte huid belangrijk!
 • breng minstens 30 min. voor je in de zon gaat je bescherming aan, de huid kan dan alle werkstoffen goed opnemen. Vergeet je handen hierbij niet; zij vangen de meeste UV-stralen en zijn daarom gevoeliger voor vroegtijdige veroudering!
 • breng je product regelmatig (om de 2 uur) opnieuw aan, i.v.m. bijv. transpiratie; en altijd na het zwemmen/afdrogen.
 • kinderen helemaal zorgvuldig beschermen; een kinderhuid is extra gevoelig voor UV-straling. Verbranding op jong leeftijd kan bovendien leiden tot huidschade op latere leeftijd.
 • sommige medicatie maakt de huid gevoeliger voor de zon. Check de bijsluiter of vraag je arts/apotheek om advies.
 • Een goede voorbereiding is het halve werk. Geef je huid daarom een week voor je vakantie een scrub of peeling; en wacht dan met scrubben/peelen pas weer tot na je vakantie.

Bijpassende producten

Moisture Boosting Facial Mist

Moisture Boosting Facial Mist

Ideaal als tonic na reinigen en/of om de hydratatie een boost te geven gedurende de dag.

Daily Essential Moisturizer SPF50+

Daily Essential Moisturizer SPF50+

Dagcreme met UVA/UVB SPF50+, vitamine E, aloe vera, bijenwas en silica. Laat geen wit waasje achter!

Vitamin Profiling Kit

Vitamin Profiling Kit

De 4 meest belangrijke vitamine serums voor je huid: vitamine A, B, C en E. Wissel ze af, combineer of mix met je favoriete moisturizer.

Vitamin B Serum

Vitamin B Serum

met 5% vitamine B3 (niacinamide), 1% vitamine B5, koper peptiden, Matrixyl-6, ferulic acid, chia zaad en Fision Hydrate™

bekijk alle producten met de toepassing: Zon (SPF en After Sun)

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps