Share

Rosacea/couperose

terug naar het overzicht met toepassingen

Rosacea

Een huidaandoening met als belangrijkste kenmerk roodheid in het gezicht, soms gepaard gaand met puistjes. Het wordt daarom ook wel “acne rosacea” genoemd, maar heeft met acne eigenlijk weinig te maken.
Het komt voor bij volwassenen vanaf het 30e jaar uit voornamelijk noordwest Europa (Engeland, Ierland, Schotland, Nederland, België, Frankrijk). meer over rosacea…
 
Couperose
We spreken over couperose als iemand vele, zeer kleine adertjes (haarvaatjes) in de huid heeft (voornamelijk op de wangen) die niet vanzelf verdwijnen. Deze adertjes worden ook wel teleangiëctastieën of “spinnetjes” genoemd, en worden vaak als storend ervaren. meer over couperose…
 
Overeenkomst en verschillen
Couperose komt voor bij vrijwel alle mensen met rosacea, soms al in een vroeg stadium, bij de ander als “rest”verschijnsel. Tegelijkertijd is het niet zo dat iemand met couperose perse ook rosacea heeft.
 
ROSACEA
 
Rosacea betekent letterlijk "rood als een roos". Het meest opvallende is roodheid in het gezicht, met name van wangen en neus. In een later stadium zijn vaak ook het midden van het voorhoofd en de kin aangedaan.
De roodheid wordt vaak verergerd door couperose: vele kleine zichtbare adertjes (haarvaatjes) in de huid. Couperose komt voor bij vrijwel alle mensen met rosacea, soms al in een vroeg stadium, bij de ander als “rest”verschijnsel.
 
Ergere vormen van rosacea gaan gepaard met rode bultjes en puistjes in het rode gebied. Het wordt daarom ook wel “acne rosacea” genoemd, maar heeft met acne eigenlijk weinig te maken. Rosacea komt dan ook op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes; meestal niet voor het 30ste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor.
 
Oorzaken
Wat rosacea precies veroorzaakt is niet duidelijk, alhoewel erfelijkheid zeker een rol speelt. Wel weten we welke factoren rosacea kunnen verergeren:

Voeding en levensstijl
Sterk gekruid of (te) warme eten, warme dranken en alcohol zorgen voor een tijdelijke verwijding van bloedvaatjes, net als chocola, cafeïne, zuivel en zeevruchten. Ook stress verwijdt de bloedvaten, met roodheid tot gevolg. Roken onttrekt vitamine C aan de huid, wat het bindweefsel verzwakt. Sport geeft een verhoogde druk op de bloedvaten.
 
Geneesmiddelen
Vaatverwijdende medicijnen hebben eenzelfde effect als hierboven beschreven bij voeding. Corticosteroïden (crème of zalf) lijken in eerste instantie te werken, maar maken het alleen maar erger. In het begin zorgen ze voor vermindering van de roodheid, maar zodra je ermee stopt komt het in ergere vorm terug.
 
Klimaat
Zowel winter als zomer kan rosacea verergeren. Vaak treedt in de zomer verbetering op, maar soms wordt het onder invloed van zon en warmte juist erger; dit stimuleert de roodheid en geeft (nog meer) verzwakking van het bindweefdel. Ook de overgang van kou naar warmte kan een trigger zijn, reden waarom je beter de sauna kunt mijden.
 
Onjuiste verzorgingsproducten
Niet op de huid afgestemde verzorgingsproducten bevatten vaak voor de rosacea huid irriterende stoffen, zoals zeep, minerale oliën, alcohol en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Ook (overmatig) peelen en/of scrubben heeft een averechts effect; evenals acne producten, aangezien zij vaak eucalyptus, menthol of pepermunt bevatten. Kies zoveel mogelijk voor 1 merk en wissel niet te vaak, dit maakt de huid nog gevoeliger.
 
Verzorging
Rosacea is meestal goed te behandelen, maar heeft de neiging steeds weer de kop op te steken. De juiste huidverzorging is vooral bij rosacea belangrijk; bij gebruik van de verkeerde producten kun je het flink verergeren. De huid heeft rust nodig en zo min mogelijk irritatie.
 
Kies daarom voor milde, kalmerende zeepvrije producten zonder minerale oliën, kunstmatige kleur- of geurstoffen en synthetische conserveringsmiddelen. Zelfs de kleinste hoeveelheden kunnen de huid al aantasten.
Klik hier voor een productadvies bij rosacea; alle genoemde producten zijn vrij van bovengenoemde irriterende stoffen.
 
Tips:
 • Probeer uit te vinden welke factoren bij jou een toename van roodheid uitlokken, zodat je deze zoveel mogelijk kunt vermijden.
 • Beperk je inname van koffie, alcohol, ‘spicy’ eten, chocola, zuivel en zeevruchten.
 • Stop met roken, of slik extra vitamine C i.v.m. verzwakking van het bindweefsel. Kijk ook eens naar supplementen die de huid helpen afvalstoffen af te voeren en onderhuidse ontstekingen helpen voorkomen.
 • Vermijd rokerige ruimtes, gure wind, kou en de sauna en blijf uit de zon. Gebruik dagelijks een goede zonnefilter (Daily Essential Moisturizer SPF50+ of Protection Plus Daily SPF50+) of evt. de Multi Perfecting Skin Tint SPF15+ (deze getinte dagcreme met concealer helpt meteen roodheid camoufleren.
 • Was de huid met (liefst zo min mogelijk) lauw water.
 • Evt. couperose kan worden verwijderd middels laserbehandelingen.
 • Ga eens in de zoveel tijd naar een schoonheidsspecialiste om de huid professioneel te ondersteunen.
COUPEROSE
 
Wat is het?
We spreken over couperose als iemand veel, zeer kleine adertjes (haarvaatjes) in de huid heeft (voornamelijk op de wangen) die niet vanzelf verdwijnen.
 
Deze haarvaatjes regelen o.a. de temperatuur in de huid: ze verwijden als we het warm hebben zodat de huid kan afkoelen, en vernauwen als we het koud hebben zodat de warmte vast wordt gehouden. Bij couperose is het mechanisme van verwijden en vernauwen verstoord, waardoor de adertjes altijd aan de oppervlakte van de huid zichtbaar zijn. Het komt meestal voor op wangen en neus, maar soms ook op grote delen van het gezicht en/of decolleté.
 
Oorzaken
Wat couperose precies veroorzaakt is niet bekend, alhoewel erfelijkheid een rol kan spelen. Soms is couperose het een gevolg van rosacea, maar het kan ook gewoon spontaan ontstaan. Wel is duidelijk dat het vooral voorkomt bij mensen van Noordwest-Europese afkomst met een licht huidtype. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd zijn er vatbaar voor.
 
Factoren die het verergeren:
 • Hitte, zon, kou en snijdende wind; vermijd de sauna of zonnebank, en de huid altijd goed beschermen tegen UV-stralen!
 • Geneesmiddelen als cortisonen/corticosteroïden kunnen couperose uitlokken of verergeren.
 • Voeding en levensstijl: sterk gekruid of (te) warme eten, warme dranken en alcohol zorgen voor een tijdelijke verwijding van bloedvaatjes, net als chocola, cafeïne, zuivel en zeevruchten. Ook stress verwijdt de bloedvaten, met roodheid tot gevolg. Sport geeft een verhoogde druk op de bloedvaten.
 • Niet op de huid afgestemde verzorgingsproducten of irriterende ingrediënten.
Behandelen/verzorgen
Helaas bestaan er geen crèmes of serums die de adertjes kunnen laten verdwijnen. De juiste verzorging kan echter wel helpen erger voorkomen. Kies altijd producten voor de gevoelige huid en kalmerende, verzachtende en weefselherstellende ingrediënten zoals calendula, provitamine B5, kamille en vitamine E.
 
Zorg voor optimale hydratatie en gebruik dagelijks een beschermingsfactor.
 
Er zijn ook producten die speciaal bedoeld zijn om de roodheid te verminderen of maskeren, bijv. Age Delay Facial Oil en Multi Perfecting Skin Tint.
Klik hier voor een op couperose toegespitst productadvies.
 
Niet doen:
 • Liever niet scrubben op de door couperose aangedane gedeelten. En vermijd producten met hoge concentraties fruitzuren op de couperose, zij stimuleren de bloedcirculatie en dus de roodheid. Op de rest van het gezicht zijn fruitzuren uiteraard geen probleem. Wil je de couperose huid toch helpen ontdoen van dode huidcellen, gebruik dan de Gentle Daily Exfoliant. Dit is een exfoliant op basis van enzymen, maar is zo mild dat deze geschikt is voor dagelijks gebruik en de couperose huid.

Bijpassende producten

Absolute Eye Complex

Absolute Eye Complex

Hydraterend, ontgiftend, liftend oogserum; pakt ook kringen en wallen aan. Ideaal als oog make-up primer, voor mannen en rokers!

Instant Facial - pH 3.5

Instant Facial - pH 3.5

Facial in een flesje! Hydrateert, boost de teint, egaliseert, matteert, verfijnt porien, verwijdert dode huidcellen en vermindert roodheid.

Balancing & Pore Refining Mask

Balancing & Pore Refining Mask

Verfijnt porien, ontgift, repareert, egaliseert de teint met witte klei, lavendel, vitamine A en zink oxide.

Vitamin E Serum

Vitamin E Serum

Met 1% vitamine E. Anti-age, hydrateert, geneest en vermindert irritatie. Ideaal na operatie, laser of peelings, bij rosacea en littekens.

bekijk alle producten met de toepassing: Rosacea/couperose

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps