Share

Hydrateren

terug naar het overzicht met toepassingen

Huidcellen bestaan voor een groot gedeelte uit vocht. Helaas verliest de huid door verschillende oorzaken ook weer een deel van dat vocht. De snelheid waarmee je huid vocht verliest kan verschillen door verandering van levensfase, leefomgeving en weersomstandigheden.

De NMF, oftewel de Natural Moisturizing Factor, is de natuurlijke vochtbalans of vochtigheidsgraad van de huid. Om deze optimaal te houden is het dus noodzakelijk om te blijven hydrateren, ’s ochtends en ’s avonds, het hele jaar door, ook al zijn er nog geen tekenen van uitdroging.
 
Oorzaken van dehydratatie (vochtarme huid):
  • wassen met te heet water
  • weersomstandigheden
  • erfelijkheid
  • lagere luchtvochtigheid door centrale verwarming
Gevolgen van dehydratatie voor de huid
Door het verlies van vocht staat er minder spanning op de huidcellen en verschrompelen ze, met rimpels tot gevolg. Vergeet niet: elke rimpel begint als een droogtelijntje! Een droge huid is ook sneller geïrriteerd en produceert weinig talg, waardoor de huid ook weinig vocht vast kan houden.
 
Droog of vochtarm?
De term droge huid kan tweeledig worden uitgelegd. De huid kan namelijk droog zijn door een tekort aan vet, een tekort aan vocht of een combinatie daarvan. Een droge, vetarme huid produceert (te) weinig talg. Een vette huid produceert teveel talg. meer over een droge, vetarme huid...
 
Een vochtarme huid heeft alles te maken met een laag vochtgehalte in de huid, te herkennen aan een strak, gespannen gevoel na het douchen, schilfertjes, craquelé…. Bij een vochtarme huid moet je dus geen producten gebruiken voor een droge (=vetarme) huid. Tegelijkertijd zijn vetstoffen wel van belang bij een vochttekort, omdat zij een beschermlaagje op de huid leggen, waardoor het vocht in de huid niet kan verdampen. Daarom bevat een goed hydraterend product altijd zowel vocht- als vetstoffen.
 
Productkeuze
Het is wel belangrijk een product te kiezen die het meest past bij je huidtype; als je crème te licht voor je is zal je huid oncomfortabel en trekkerig voelen; als je crème te ‘vol’ is wordt het niet goed geabsorbeerd en begint de huid na enkele uren te glimmen. De juiste formule voor je huid verschilt ook naargelang de leeftijd:

Klik hier voor het volledige assortiment hydraterende serums en cremes.

De vochtbalans is optimaal als de celdeling goed verloopt en de productie van talg en zweet in balans is. De hoornlaag ziet er dan perfect uit. Een vochtarme huid moet dus niet alleen met een vochthoudend en vochtregulerend product behandeld worden; het is ook van belang dat er wordt gekeken of het vetgehalte van de huid goed is en of de celdeling goed verloopt.
 
Hoe werken hydraterende crèmes?
In de praktijk komt het erop neer dat crèmes op twee manieren functioneren: ten eerste leggen de vetstoffen in een crème een filmpje over de huid, waardoor het vocht in de huid niet kan verdampen.
Tegelijkertijd zorgen vochtbindende ingrediënten (humectanten) ervoor dat het vocht dat al in de huid aanwezig is vastgehouden wordt. Daarnaast wordt er vocht afgegeven door het water uit de vochtinbrengende ingrediënten in de crème zelf. Vochtbindende ingrediënten zoals hyaluronzuur kunnen de huid tevens wat laten opzwellen, waardoor rimpels van binnenuit worden opgevuld. Vochtbinders zijn ook fijn voor de huidbarrière: hoe kwetsbaarder de barrière is, hoe makkelijker het vocht uit diepere huidlagen verdampt en hoe vochtarmer de huid wordt. Ook glycolzuur werkt sterk op het verbeteren van de hydratatie, en heeft daarnaast nog veel meer huidverbeterende kwaliteiten, dus de moeite waard om voor te kiezen.

Bijpassende producten

Liquid Gold Intensive Night Repair Serum - pH 3.5

Liquid Gold Intensive Night Repair Serum - pH 3.5

Intensief herstellend serum voor de nacht o.b.v. peptiden, vitamine A en B3, hyaluron- en glycolzuur.

Green Tea Peach

Green Tea Peach

Cheers to Health & Beauty! Voeg 1 pipetje toe aan je glas of flesje water voor je dagelijkse dosis antioxidanten. Hydrateren was nog nooit zo lekker; en dubbel zo nuttig!

Liquid Gold Rose Hand Cream

Liquid Gold Rose Hand Cream

Anti-age handcreme met glycol- en melkzuur, keratine en vitamine B5 en E. Manicure in een tube!

Daily Essential Moisturizer SPF50+

Daily Essential Moisturizer SPF50+

Dagcreme met UVA/UVB SPF50+, vitamine E, aloe vera, bijenwas en silica. Laat geen wit waasje achter!

bekijk alle producten met de toepassing: Hydrateren

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps