Share

Hormonale disbalans

terug naar het overzicht met toepassingen

Er zijn een aantal factoren die hormoonschommelingen veroorzaken, en daarmee de huidconditie kunnen beïnvloeden:

-       puberteit
-       menstruatie
-       zwangerschap
-       stress
-       medicijngebruik
-       leeftijd (35+)
-       overgang
 
Puberteit
Tijdens de pubertijd krijgen we vaak last van puistjes. Door een verhoogde productie van mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen stijgt de talgproductie, met een vette(re) huid en (meestal) puistjes tot gevolg. De een heeft hier meer last van dan de ander, zie ook: acne en/of vette huid voor meer informatie en een bijbehorend productadvies, en ga regelmatig naar een schoonheidsspecialiste om de huid extra grondig aan te (laten) pakken.
 
Menstruatie
Gedurende de menstruatiecyclus schommelt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron. Dit, maar ook bepaalde anticonceptiepillen, kan bij sommige vrouwen acne veroorzaken of verergeren. Heb je alleen rond de menstruatie last van acne is het vooral belangrijk de huid goed te blijven reinigen (ochtend en avond). Kies verder voor niet te agressieve producten; het trekt tenslotte vanzelf weer weg. Evt. opkomende puistjes kun je  indrogen met een speciaal hiervoor bestemd product (bijv. Clear Skin Blemish Control Gel) zodat ze niet verder tot rijping komen.

 

Zwangerschap
Zwangerschapshormonen (m.n. oestrogeen) stimuleren de vetklieren in je huid, waardoor puistjes ontstaan. Het is m.n. van belang de huid goed te reinigen, op een zuivere huid heeft acne minder kans. De volgende producten en adviezen zijn in dit geval van belang om de huidbalans te verbeteren:
Het tegenovergestelde kan echter ook: vrouwen die in het dagelijks leven last hebben van acne en daar door de veranderende hormoonniveaus tijdens de zwangerschap minder last van hebben. Soms komt de acne dan na de zwangerschap heftiger of juist minder heftig terug.
 
Stress
Door stress scheidt de bijnierschors meer androgenen (mannelijke hormonen) uit, dit kan tot een verhoogde talgproductie en dus vettere huid of acne leiden. Stress vermindert tevens het aantal stofjes dat de huid beschermt tegen bacteriën, waardoor de huid vatbaarder wordt voor irritaties. Het tegenovergestelde kan ook: de huid kan onder invloed van hormonen ook doffer en droger worden door vertraagde celvernieuwing en afname van stoffen die de huid vet en gehydrateerd houden. Kies dan voor producten voor een doffe, vale, vermoeide huid en/of droge huid.
 
Stress versnelt tevens de huidveroudering, zo zorgt langdurige stress voor meer vrije radicalen en heeft een stijging van het stresshormoon cortisol verminderde huidelasticiteit tot gevolg: het hormoon moet reserves uit botten en huid aanspreken om het lichaam te laten presteren, wat (helaas) ten koste gaat van collageenweefsels. Kies dan voor producten die zich primair richten op anti-aging en het bestrijding van vrije radicalen; zowel van buitenaf met goede crèmes als van binnenuit met supplementen ter extra ondersteuning. Klik hier voor een bijbehorend productadvies.
 
Zorg ook voor voldoende slaap, gezonde voeding en neem voldoende rust. Sport, yoga en/of meditatie is een goede manier om stress te lijf te gaan.
  
Medicijngebruik
Gebruik van bepaalde medicatie kan ook leiden tot verstoring van hormoonniveaus, en zo dus van invloed zijn op de huidconditie. Lees altijd de bijsluiter of raadpleeg de arts om te kijken of een evt. verandering in de huidconditie hiermee te maken zou kunnen hebben, en gebruik milde producten die passen bij de huidconditie van dat moment.
Soms worden (hormoonhoudende) medicijnen of crèmes juist ingezet om huidproblemen te verminderen, denk aan de anticonceptiepil bij acne.
  
Leeftijd (35+)
Vanaf het 35e jaar begint de oestrogeenproductie al te dalen, met (beginnende) huidveroudering tot gevolg. Het moment om je huid te gaan ondersteunen met de juiste anti-age ingrediënten. Denk hierbij aan peptiden, fruitzuren (in het bijzonder glycolzuur) en antioxidanten uit vitamine A (retinol), vitamine C en vitamine E. Het is tevens belangrijk de huid goed te blijven hydrateren, omdat de huid het vermogen om vocht vast te houden begint te verliezen.
  
Overgang
De vanaf het 35e levensjaar ingezette daling van oestrogeen, maakt tijdens de overgang een “vrije val”, om daarna helemaal stil te vallen. De huid verliest hierdoor collageen en elastine en het vermogen om vocht en vet vast te houden. Ook de celvernieuwing vertraagt. Gevolg: de huid wordt dunner, droger, slapper, raakt slechter doorbloed, rimpels nemen toe en de teint wordt doffer.
 
Kies vanaf het 45e of 50e jaar voor producten voor de rijpere huid. Klik hier voor een volledig productadvies voor de rijpere huid.
 
Ook de kans op pigmentvlekken wordt vanaf de overgang groter: hormoonschommelingen kunnen de melanocyten (grondstof voor pigment) verstoren, waardoor het pigment niet meer gelijkmatig wordt verdeeld over de huid. Hier helpen producten met verhelderende en oplichtende ingrediënten, zoals vitamine C, zoethoutwortelextract, glycolzuur, of beredruifextract.
Klik hier voor een advies ter bestrijding van pigment-/ouderdomsvlekken.

Bijpassende producten

Vitamin A Serum 0.5%

Vitamin A Serum 0.5%

Met 0.5% vitamine A (retinol) de hoogst mogelijke dosering; voor aanpak van fijne lijntjes, pigment, littekens, acne, vale/verdikte huid.

Balancing & Pore Refining Mask

Balancing & Pore Refining Mask

Verfijnt porien, ontgift, repareert, egaliseert de teint met witte klei, lavendel, vitamine A en zink oxide.

Instant Facial - pH 3.5

Instant Facial - pH 3.5

Facial in een flesje! Hydrateert, boost de teint, egaliseert, matteert, verfijnt porien, verwijdert dode huidcellen en vermindert roodheid.

Vitamin C Serum

Vitamin C Serum

Serum met vitamine C (de meest essentiële vitamine voor je huid), aangevuld met hyaluronzuur, druivenpit- en zoethout extract.

bekijk alle producten met de toepassing: Hormonale disbalans

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps