Share

Exfolieren

terug naar het overzicht met toepassingen

De huid maakt voortdurend nieuwe huidcellen aan. De meeste dode huidcellen laten vanzelf los of was je weg, maar een gedeelte blijft aan de huid ‘plakken’.
Teveel dode huidcellen sluiten de huid af en geven een vaal en dof aanzien, alsof er een grauwsluier overheen ligt. Door te scrubben en/of peelen (exfoliëren) gaat het natuurlijke afschilferproces wat sneller en blijven de dode huidcellen minder lang aan het oppervlak zitten.
 
Het nut van exfoliëren:
-       Crèmes, serums en maskers worden beter door de huid opgenomen na een scrub- of peelsessie.
-       De huid wordt zachter, minder vaal en egaler van kleur.
-       Overtollig talg wordt geabsorbeerd, wat evt. puistjes helpt bestrijden.
-       Je wordt sneller en egaler bruin. Ben je al bruin, dan zorgt het ervoor dat je tintje langer blijft zitten en mooi blijft.
-       De doorbloeding verbetert.
-       Oneffenheden zoals grove poriën, roodheid, fijne lijntjes en pigmentvlekjes verminderen.
 
Onder bepaalde omstandigheden is het extra van belang te exfoliëren:
-       Vette huid, acne, rosacea, onzuiverheden en/of mee-eters
-       Droge huid (bemoeilijkt het loslaten van dode huidcellen)
-       Ouder wordende huid (de celvernieuwing verloopt trager)
-       Littekens
-       Grove poriën
-       Pigmentvlekken of andere vlekken als gevolg van ontstekingen, sproeten, zwangerschapsmasker, ouderdomsvlekken
-       Verslapte, slecht doorbloede, vale huid; rokershuid
-       Rimpels
 
Verschil scrub & peeling
Deze twee worden nogal eens verward, want hebben beide hetzelfde doel: het verwijderen van dode huidcellen en vernieuwen van de bovenste huidlaag.
 
Scrub
Verwijdert dode huidcellen m.b.v. fijne korreltjes. Je masseert een scrub met cirkelvormige bewegingen in de huid, waardoor de dode huidcellen loslaten; bijv. Micro Cleanse.

Peeling
Heeft in tegentstelling tot een scrub geen korrelige structuur en hoeft ook niet in de huid te worden gemasseerd. Een peeling wordt in een dunne laag op de huid aangebracht en laat je intrekken; de werkstoffen in de peeling doen het werk. De actieve stoffen zijn (fruit)zuren; zij hebben een sterk exfolierende werking, weken dode huidcellen los, stimuleren de celvernieuwing en zorgen in de diepere huidlagen voor dieptereiniging van de porien en aan maak van collageen.
 
Bij de schoonheidsspecialiste kun je ook biologische of chemische peelings krijgen, deze zijn echter een stuk sterker dan de producten voor thuisgebruik. Chemische peelings verwijderen de bovenste huidlaag en veroorzaken flinke roodheid en vervelling. Biologische peelings stimuleren het natuurlijke exfoliatieproces van de huid. Deze methoden worden alleen uitgevoerd door specialisten en dermatologen, maar er zijn ook producten verkrijgbaar voor thuisgebruik (bijv. Liquid Gold)
 
Let op:
  • Scrub en/of peel niet vaker dan 1 a 2 keer per week, anders kan de zuurmantel van de huid verstoord raken. Te vaak heeft dan een averechts effect.
  • Een vette/acne huid liever niet scrubben, dit stimuleert de talgaanmaak en vergroot de kans op het verspreiden van bacteriën. Kies hier liever voor een peeling; hierbij hoef je niet hard te wrijven over de huid en een peeling zorgt i.t.t. een scrub ook nog eens voor een dieptereiniging van de poriën.
  • Laat wondjes aan de huid eerst genezen alvorens te scrubben en/of peelen.
  • Ook bij een gevoelige huid, rosacea en/of couperose liever niet scrubben, de korreltjes kunnen de huid of haarvaatjes extra irriteren. Kies hier liefst voor een zeer milde manier van peelen met de Gentle Daily Exfoliant.
  • Vermijd peelings met hoge concentraties fruitzuren bij een huid die extreem gevoelig is of snel rood wordt; zij stimuleren de bloedcirculatie en dus de roodheid. De zuren kunnen bovendien te agressief inwerken op een geïrriteerde, schrale huid. Om deze reden dus liever ook niet scrubben. Wil je de huid toch graag op een milde manier ontdoen van dode huidcellen, kies dan voor Liquid Gold, Liquid Gold Smoothing & Perfecting Mask, Micro Cleanse, Instant Facial of Gentle Daily Exfoliant.
  • Vergeet de huid na een scrub of peeling niet te beschermen tegen UV-straling, de nieuwe huidlaag is daar gevoeliger voor!

Bijpassende producten

Gentle Daily Exfoliant

Gentle Daily Exfoliant

100% natuurlijk, micro-exfoliant (lysing) met gevriesdroogde enzymen uit papaja en ananas en zuiverend bentoniet klei.

Micro Cleanse Super Scrub - pH 3.6-4

Micro Cleanse Super Scrub - pH 3.6-4

Microdermabrasie in een tube met glycolzuur, biologisch afbreekbare micro beads en cafeine.

Liquid Gold - pH 2.5

Liquid Gold - pH 2.5

Wereldwijde bestseller! 4-in-1 want werkt als tonic, serum, moisturizer en exfoliant tegelijkertijd door o.a. 5% glycolzuur en de lage pH.

Beauty Sleep Power Peel

Beauty Sleep Power Peel

Fungeert als nachtcreme, peeling en masker tegelijkertijd door o.a. 14% glycolzuur, 0.5% retinol, peptiden en papaja enzymen.

bekijk alle producten met de toepassing: Exfolieren

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps