Share

Donkere kringen en wallen

terug naar het overzicht met toepassingen

In de volksmond hebben we het vaak over wallen, terwijl we eigenlijk donkere kringen bedoelen. Donkere kringen en wallen zijn zeker niet hetzelfde. Donkere kringen zijn duidelijk te herkennen aan een soort blauwe plekken onder de ogen; wallen zijn een verzakking of verdikking van de huid onder de ogen. Er zijn 2 soorten wallen: vet- en vochtwallen. Kringen en wallen maken het uiterlijk of de blik minder stralend en hebben daardoor, net als rimpels, een verouderend effect. Het is belangrijk te kijken naar het soort wallen of kringen en de mogelijke oorzaken, zodat je ze doelgericht kunt aanpakken.

 
Donkere kringen – oorzaken en aanpak
 • Erfelijkheid: vaak zit het hebben van donkere kringen gewoon in de genen (helaas), wat overigens niet perse betekent dat je familie ook donkere kringen heeft. Vaak zijn donkere kringen het gevolg van erfelijkheid gecombineerd met andere factoren. Zo heeft de één een dunnere, meer doorschijnende huid dan de ander. Daardoor kun je de bloedvaten door de huid zien, als een blauwige, donkere waas. Erfelijke donkere kringen zijn zeer hardnekkig en moeilijk te behandelen; geduld en consequent smeren hebben zeker effect, maar zullen de oorzaak nooit weg kunnen halen.
 • Pigmentatie: een donker huidtype kan ook last van donkere kringen hebben door hyperpigmentatie: melanine hoopt zich dan op in de huid rond de ogen.
 • Door vermoeidheid en stress houdt het vetweefsel onder de ogen meer vocht vast en wordt de huid bleker, waardoor bloedvaten meer zichtbaar door de huid schijnen, en een blauwe, donkere uitstraling geven. Een tekort aan slaap is echter niet automatisch de oorzaak van donkere kringen. Sommige mensen hebben deze kringen permanent, of ze nou wel of niet voldoende slapen.
 • Vitaminen- en/of mineralentekort: een tekort aan ijzer wordt de huid bleker; dit kan ook tijdens de menstruatie of zwangerschap het geval zijn, ook dan heb je vaak een tekort aan ijzer. Ook een tekort aan vitamine C, K, B6 of B12 kan donkeren kringen geven. Antioxidanten versterken de aderwand, dus extra antioxidanten via voeding of suppletie kan helpen.
 • Slechte doorbloeding of lymfedrainage: de kleine adertjes die onder de huid van je ogen liggen zijn erg klein, wat de doorstroming van bloed bemoeilijkt. Rode bloedcellen hopen zich op en zoeken een andere weg. Hierdoor verspreiden ze zich ook in de omliggende huid rondom je ogen. Het lichaam probeert deze rode bloedcellen weer op te ruimen. Enzymen breken de rode bloedcellen af. De rode bloedcellen bestaan onder andere uit hemoglobine. Wanneer deze stof echter afgebroken wordt, laat hij een donkerblauwe kleur achter.  Als het lymfevatenstelsel niet goed werkt worden afvalstoffen niet goed afgevoerd en hopen zich op. Dit gebeurt vooral ’s nachts. Verbetering van de microcirculatie kan het probleem ondervangen. Het Absolute Eye Complex richt zich specifiek op de aanpak van dit probleem.
 • Alcohol, roken en drugs zijn uiteraard niet bevorderlijk voor wallen en donkere kringen. Ze tasten de kwaliteit van je nachtrust aan, wat leidt tot vermoeidheid (zie hierboven). Roken zorgt voor problemen met de bloedvaten, waardoor deze nog zichtbaarder en donkerder zullen zijn. Alcohol zorgt er bovendien voor dat het lichaam vocht afdrijft en dus voor uitdroging, wat ook donkere kringen en wallen weer in de hand werkt. Gebruik Absolute Eye Complex na een avondje doorzakken. En leg 'm even in de koelkast voor gebruik voor een extra boost! Of kies voor de Beluga Icy Firming Eye Cream.
  
Wallen – oorzaken en aanpak
Ga op de bank liggen met een spiegeltje in de hand of laat iemand meekijken. Zijn de wallen weg als je ligt, dan is er sprake van vochtwallen. Als ze nog zichtbaar zijn, is er sprake van vetwallen.
 
Vochtwallen
Zijn meestal tijdelijk en hebben vaak en aanwijsbare oorzaak, meestal slaaptekort of teveel alcohol.  
 
Vetwallen
Als je elke dag last hebt van wallen onder de ogen, is er meestal sprake van vetwallen, vaak een erfelijke en/of leeftijdgebonden kwestie. Dit soort wallen is zeer hardnekkig en moeilijk weg te krijgen. Bij vetwallen helpt uitsluitend een operatie van de plastisch chirurg.
 • Erfelijkheid: de ogen drijven van nature in een klein vetlaagje. Sommige mensen worden echter geboren met een wat “dikker” vetlaagje onder het oog, Ook als je geboren bent met een normaal vetlaagje kan dit op latere leeftijd groter worden.
 • Huidverslapping: afgezien van een aangeboren vetlaagje onder het oog ontstaat als we ouder worden sowieso een klein vetlaagje. Tegelijkertijd wordt het bindweefsel slapper als we ouder worden. Als de huid niet meer voldoende steun biedt gaat het vetlaagje uitzakken, met wallen tot gevolg. Gebruik daarom een intensief huidverstevigend oogserum om huidveroudering en –verslapping effectief aan te pakken.
 • Alcohol, roken en drugs zijn uiteraard niet bevorderlijk voor vet- of vochtwallen. Ze tasten de kwaliteit van je nachtrust aan. Wanneer je slaapt, is het lichaam bezig alles te reguleren en te herstellen. Dit wordt verstoort door alcohol- en drugsgebruik. Roken zorgt voor problemen met de bloedvaten, waardoor deze nog zichtbaarder en donkerder zullen zijn.
 • Verstoorde lymfedrainage: vochtwallen kunnen ook ontstaan als het lymfevatenstelsel niet goed werkt; afvalstoffen en vocht worden dan niet goed afgevoerd en hopen zich op onder de ogen. Kies een product dat de afvoer ondersteunt, zoals de Absolute Eye Complex.
 • Onvoldoende slaap: het lymfestelsel is vooral ’s nachts actief. Als je onvoldoende slaapt, is er niet voldoende tijd om afvalstoffen en vocht goed af te voeren, en blijft een deel van het vocht of afvalstoffen onder de ogen zitten. Reden waarom dit soort wallen vooral bij het wakker worden zo erg aanwezig zijn.
Tips:
 • Eet niet teveel zout, drink veel water of andere natuurlijke vochtafdrijvers, zoals looizuurvrije thee. Smeer geen gewone dag- of nachtcrème rond de ogen, maar gebruik een speciale afvoerende oogcrème zoals Absolute Eye Complex.
 • Slaap met je hoofd wat hoger: vocht krijgt dan minder kans om te blijven zitten.
 • Voer het vocht af door met de (ring)vingers onder de ogen te drukken. Begin vlak naast de neus en werk al (licht) drukkend naar de buitenste ooghoeken toe. Herhaal enkele keren. Je voert het vocht zo sneller af.
 • Bewaar je oogcrème in de koelkast: gaat evt. zwellingen na het opstaan tegen.

Bijpassende producten

Vitamin E Serum

Vitamin E Serum

Met 1% vitamine E. Anti-age, hydrateert, geneest en vermindert irritatie. Ideaal na operatie, laser of peelings, bij rosacea en littekens.

Absolute Eye Complex

Absolute Eye Complex

Hydraterend, ontgiftend, liftend oogserum; pakt ook kringen en wallen aan. Ideaal als oog make-up primer, voor mannen en rokers!

bekijk alle producten met de toepassing: Donkere kringen en wallen

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps