Share

zwarte bes (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

De zwarte bes zit vol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Volgens onderzoeker Derek Steward van het Scottish Crop Research Institute bevat de zwarte bes zelfs meer van dit alles dan alle andere 20 soorten onderzochte fruitsoorten waaronder: bramen en de Goji bes. Hierbij werd vooral gelet op de hoeveelheid antioxidanten en voedingswaarde. En daarbij scoorde de zwarte bes het hoogst. Behalve het hoogste vitamine C gehalte van alle fruitsoorten bevat de zwarte bes ook kalium, Calcium, Magnesium, ijzer, zink, fosfor, jodium, boor, vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E.

De zwarte bes mag zich scharen onder de voedingsmiddelen die helpen om de ziekte van Alzheimer te voorkomen of te verbeteren. Bovendien bezitten ze één van de krachtigste antioxidanten (anthocyanen) die de algehele antioxidanten status van het lichaam verbeteren. Ook hebben de bessen een bijzondere invloed op de hersenen en er wordt zelfs gedacht dat bessen het verouderingsproces van het brein kunnen vertragen.

Ook de bladeren hebben een geneeskrachtige werking. Je kunt er thee van trekken. Ze bezitten antireumatische eigenschappen, werken vochtafdrijvend, maagversterkend en stimuleren de lever, de mild en de nieren en zijn hét middel om ureum en urinezuur te elimineren. Je kunt er keelpijn mee verzachten, ze werken als remedies tegen jicht, reuma, artritis en aderverkalking. Zwarte bessensap stimuleert het afweersysteem bij infectieaandoeningen, werkt wormafdrijvend en licht laxerend.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps