Share

vitamine D (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Vitamine D is dé vitamine voor gezonde en sterke botten. Het is nodig om calcium op te nemen uit uw eten en in te bouwen in uw botten. Daarmee helpt vitamine D de kans te beperken op botontkalking (osteoporose).
Vitamine D zit van nature vooral in vette vis en wordt standaard toegevoegd aan margarine en halvarine. Ons lichaam kan zelf ook vitamine D maken in de huid, onder invloed van zonlicht. 

Vitamine D bevordert de opname van calcium en de opbouw van de botten. Wanneer vitamine D ontbreekt, verlopen deze processen trager, hetgeen resulteert in rachitis (Engelse ziekte, een skeletafwijking) bij kinderen en verweking van de botten (osteomalacie) bij volwassenen. Een tekort aan vitamine D kan osteoporose veroorzaken. Osteoporose is botontkalking die op latere leeftijd optreedt en die vooral bij vrouwen de kans op botbreuken verhoogt. Studies bij oudere vrouwen tonen aan dat extra vitamine D, aanvullend op de dagelijkse voeding, het risico op botbreuken verkleint.

De Gezondheidsraad heeft de aanbevelingen voor vitamine D flink verhoogd. Veel mensen hebben zonder het te weten een vitamine D tekort.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps