Share

vitamine C

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Vitamine C is een van de best bestudeerde cosmetische ingredienten. Het is een krachtig antioxidant dat help vrije radicalen te neutraliseren en essentieel voor de vorming van collageen en elastine. Toegevoegd aan een reageerbuisje met fibroblasten zorgt het voor een drastische aanmaak van collageen. Ook op de menselijke huid stimuleert het de vorming van collageen. Verder kan het acne en pigmentvlekken verminderen en werkt het bij rosacea.

Vitamine C is geen zonnefilter, maar biedt wel bescherming tegen UV-straling: direct aangebracht op de huid, neutraliseert het onstabiele zuurstofmoleculen (vrije radicalen) die ontstaan bij blootstelling aan zonlicht en oxidatieve stress en biedt zo bescherming tegen reeds aanwezige en toekomstige zonschade en huidveroudering. Het gaat roodheid tegen, versnelt het genezingsproces van de huid (m.n. voor en na laserbehandelingen is vitamine C effectief) en helpt als fruitzuur teint en textuur van de huid te verbeteren door het verwijderen van dode huidcellen.

Maar: vitamine C werkt alleen in hoge concentraties (minstens 3-4%, afhankelijk van type, zie onder) en werkt het best in combinatie met andere anti-oxidanten.
 
Er zijn diverse typen vitamine C, o.a.:
  • ascorbinezuur (ook wel sodium ascorbyl fosfaat genoemd): een van de meest stabiele en actieve vormen van vitamine C in hoge concentratie. Bij aanbrenging op de huid, zet sodium ascorbyl fosfaat zich op natuurlijke wijze om in L-ascorbinezuur (doordat het reageert met het natuurlijke, in de huid aanwezige enzym fosfatase). Wordt snel door de huid opgenomen.
  • magnesium ascorbyl fosfaat: een wateroplosbare, niet irriterende vorm van vitamine C. Wordt langzamer opgenomen dan sodium ascorbyl fosfaat.
  • ascorbyl palmitaat: type vitamine C die niet alleen wateroplosbaar, maar ook vetoplosbaar is. Daardoor heeft het een veel grotere en effectievere werking, omdat het zowel binnen als buiten de huidcellen werkzaam is. Het heeft een krachtig beschermende antioxidant werking en helpt reeds ontstane huidschade te repareren. Vitamine C is essentieel in de vorming van nieuw collageen in de huid. Hierdoor wordt de huid steviger en worden minder rimpels gevormd.
  • tetrahexyldecyl ascorbaat: revolutionaire, vetoplosbare vorm van vitamine C met het vermogen schade als gevolg van UV-straling en vrije radicalen aan te pakken en de teint te verhelderen. Het is tevens een co-factor in de productie van collageen en elastine, en heeft daarmee krachtige anti-age eigenschappen.
  • ethyl ascorbic acid: ook wel de 'next generation’ vitamine C genoemd want in deze vorm is vitamine C zeer stabiel en niet irriterend en in staat zowel in water als in vet op te lossen; wat betekent dat deze vorm van vitamine C dus ook dóór de celwand heen dringt. Je leest vaak dat een product minstens 6-10% vitamine C moet bevatten om effectief te zijn. Dat geldt inderdaad voor sommige varianten van vitamine C, niet voor allemaal. Sterker nog: sommige vormen van vitamine C zijn toxisch in doseringen van 10%! Ethyl ascorbic acid is een nieuwere, cosmeceutical vorm van vitamine C die veel stabieler en minder irriterend is dan andere varianten. Zelfs zo stabiel, dat –bij absorptie- ongeveer 90% door de huid wordt omgezet in pure L-ascorbinezuur; wat betekent dat het effectiever is dan serums waarin hogere percentages instabielere vitamine C is verwerkt.

 

Producten met dit ingrediƫnt

Vitamin Profiling Kit

Vitamin Profiling Kit

De 4 meest belangrijke vitamine serums voor je huid: vitamine A, B, C en E. Wissel ze af, combineer of mix met je favoriete moisturizer.

Vitamin C Serum

Vitamin C Serum

Serum met vitamine C (de meest essentiële vitamine voor je huid), aangevuld met hyaluronzuur, druivenpit- en zoethout extract.

bekijk alle producten

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps