Share

stevia (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Stevia is een plant waarvan de bladeren heerlijk zoet smaken. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De lokale Guarini-indianen gebruikten stevia al honderden jaren geleden als zoetmaker. Zij wisten ook dat stevia nog andere bijzondere eigenschappen heeft. Het heeft een genezende werking bij bijvoorbeeld hoge bloeddruk en huidaandoeningen.

Tegenwoordig wordt van stevia een zoetstof gemaakt. Die is tot 300 keer zo zoet als suiker en bevat geen calorieën. De zoetstof heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel, waardoor hij geschikt is voor diabetici. Stevia is dus een lekker en gezond alternatief voor suiker en chemische zoetstoffen. Door een procedurele fout bij het aanvragen van toestemming om stevia in de EU op de markt te brengen was het echter tot voor kort in Nederland niet toegestaan om stevia als voedingsmiddel te verkopen.Gelukkig verscheen op 19 november jl. (2011) een bericht dat na een juridisch getrouwtrek van 15 jaar stevia eindelijk ook officieel in Nederlan is toegestaan.

Gelukkig, want er zijn geen gezondheidsredenen om deze zoetstof af te wijzen. Sterker nog, stevia heeft juist vele voordelen: het bevat geen calorieen (gewone suiker) en in zeker vergelijking met aspartaam en andere synthetische zoetstoffen (waarvan steeds meer stemmen opgaan dat zij juist slecht zijn voor de gezondheid en wellicht zelfs kanker kunnen veroorzaken) is stevia een gezond alternatief.

In Japan is stevia al bijna 30 jaar de meest gebruikte suikervervanger. Nog nooit zijn er andere dan positieve effecten aangetoond bij het gebruik van stevia. Ook in de USA is stevia al toegestaan en goedgekeurd door de FDA (Amerikaanse Voedsel en Waren Autoriteit); daar mag het ingredient ook los verkocht worden als zoetstof. Grote levensmiddelenconcerns als Coca Cola en Unilever zijn hard bezig om producten gezoet met stevia in plaats van aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen te produceren.

Producten met dit ingrediƫnt

Green Tea Peach

Green Tea Peach

Cheers to Health & Beauty! Voeg 1 pipetje toe aan je glas of flesje water voor je dagelijkse dosis antioxidanten. Hydrateren was nog nooit zo lekker; en dubbel zo nuttig!

bekijk alle producten

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps