Share

SPF (sun protection factor)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Een SPF (Sun Protection Factor), in het Nederlands meestal kortweg de ‘factor’ genoemd, biedt die bescherming tegen UV-straling. Het is belangrijk de SPF-factor aan te passen aan de huid, aangezien elk huidtype anders is. Een voorbeeld maakt het beste duidelijk hoe een SPF zorgt voor een vertraging van het verbrandingsproces en hoe de te kiezen SPF sterkte samenhangt met het huidtype:
  • iemand met huidtype 2 verbrandt in de middagzon na ongeveer 20 minuten. Een SPF 12 vertraagt het verbrandingsproces met 12x20 minuten. Deze persoon zal dus met een SPF 12 na 4 uur verbranden, ook al heeft hij zich goed ingesmeerd. Na vier uur moet het insmeren dan ook herhaald worden.
  • Mensen met huidtype 1 verbrandt echter nog sneller en zal dus ofwel een hogere factor moeten smeren, ofwel met kortere tussenpozen moeten "bij"smeren.
Een goed zonnebrandmiddel moet tegen zowel UV-A als UV-B beschermen. Let er dus op dat dit ook op het product vermeld staat! Let ook hierop:
 
  • Een SPF van 50 is maar marginaal meer beschermend dan een SPF van 15! SPF 10 houdt 90% van de schadelijke UVB-stralen tegen en SPF 20 95%. SPF 50 bijvoorbeeld houdt 98% hiervan tegen. De additionele meerwaarde van een hogere factor is dus marginaal.
  • Het over elkaar aanbrengen van producten met SPF bescherming verhoogt de bescherming niet. Het product met de hoogste factor telt als beschermingsfactor. Een dagcrème met SPF 10 en een foundation met SPF 15, is geen SPF factor 25!
Niet alle cremes en/of merken bevatten standaard een 'ingebouwde' SPF. Waarom eigenlijk niet, als dat nu juist zo nuttig en handig is?
Cremes met een 'ingebouwde' SPF bevatten chemische zonnefilters (oxybenzone, benzophenone etc). Sommige merken, zoals bijv. emerginC, kiezen er echter juist bewust voor geen chemische ingredienten te gebruiken.
 
Zij vervangen de chemische zonnefilterende ingredienten voor natuurlijke varianten (zinkoxide en titanium dioxide). Als je deze echer toevoegd aan een creme tasten zij bijna altijd de structuur van de creme aan, wat betekent dat er weer andere stoffen toegevoegd moeten worden om de creme smeuiig en goed smeerbaar te houden. Vanuit het oogpunt van een zo 'schoon' mogelijk product, met zo min mogelijk onnodige toevoegingen geen ideale situatle.
 
Om deze reden kiest bijv. emerginC ervoor geen SPF toe te voegen aan haar cremes, maar deze apart te houden. Bovendien zijn alle emerginC cremes geschikt voor zowel dag als nacht, en is een zonnefilter voor evt. gebruik 's avonds overbodig. Je kunt kiezen uit de SPF30+ in een normale en getinte versie. Met deze laatste beschermt de huid niet alleen, maar breng je tevens een foundation-achtige laagje op de huid aan. Toch liever een moisturizer die wel een ingebouwde SPF bevat? Dan is de Sun Block Daytime Moisturizer ideaal. Parfumvrij en voelt en ruikt als een 'gewone' creme!
 
Antioxidanten in zonbeschermingsproduct onmisbaar voor optimale UV-bescherming
Een recente studie van de American Academy of Dermatology doet wetenschappers vermoeden dat antioxidanten in zonnebrand-producten onmisbaar zijn voor optimale UV-bescherming.
Het onderzoek toonde aan UV filters slechts ‘passieve’ bescherming bieden door de schadelijke UV stralen te absorberen of reflecteren. Men vermoedt dat de aanwezigheid van antioxidanten een tweede, ‘actieve’ vorm van bescherming biedt. De emerginC SPF30+ voldoet reeds aan de maatstaven van de toekomst door de hoge dosis toegevoegde antioxidanten uit o.a. vitamine A, C en E, groene thee en pycnogenol.Lees hier meer over deze wetenschappelijke bevindingen.

Meer over zonbescherming en UVA/UVB in het algemeen vind je hier.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps