Share

phenoxyethanol

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Phenoxyethanol is een kleurloze, olieachtige, parabeen-vrije stof, die (meestal in combinatie met andere conserveermiddelen) wordt toegepast in huidverzorgingsproducten vanwege de bacteriedodende eigenschappen. Zo zorgt de stof er samen met de conserveringsmiddelen voor dat producten langer houdbaar zijn en er geen overmatige bactieren in groeien door regelmatig gebruik, bijv. door het open en dichtdoen van de pot (dan komt er lucht bij met oxidatie tot gevolg) of door er met de vingertoppen creme uit te halen (met bacteriegroei tot gevolg). Ook wordt phenoxyethynol gebruikt in parfums om de geur te "fixeren".

Het voordeel van phenoxyethynol boven veel andere conserveermiddelen is dat het erg stabiel is; d.w.z. niet reageert met andere ingredienten, zuurstof of licht, plus dat het een breed spectrum antibacteriële bescherming geeft.
 
De discussie rondom phenoxyethynol:
Aan phenoxyethynol worden echter ook bijwerkingen toegeschreven zoals irritatie, uitdroging (door de licht ontvettende werking) of lokale roodheid. Phenoxyethynol is echter getest op de huid en ogen en door de VWA (Voedsel- en Waren Autoriteit) toegestaan in cosmetica omdat het niet-irriterend is en niet leidt tot bijwerkingen tot een concentratie van 2,2%. In Nederland zijn echter maar concentraties van max. 1% toegestaan, dus zelfs nog ver onder de minimale dosis die evt. iets van irritatie zou kunnen geven.
 
Hoewel het ideaal zou zijn om geen phenoxyethanol te gebruiken, zijn conserveringsmiddelen nu eenmaal van belang om producten te houdbaar te houden. Gezien het feit dat phenoxyethynol in lage concentraties veilig is bevonden en toch effectief tegen een breed scala aan bacteriën, is het dus niet nodig om deze stof strikt te vermijden.
 
Het is een groot misverstand om te denken dat "chemisch" hetzelfde is als "onnatuurlijk" of "gevaarlijk". Ons lichaam zelf is namelijk ook één grote chemiefabriek, net als de natuur. Er is dus geen verschil tussen "chemisch" en "natuurlijk" in die zin dat alle stoffen door de chemie worden bestudeerd en dat de natuur zelf ook van alles maakt (= synthetiseert). Stoffen bestaan omdat ze gemaakt worden. Het is niet zo dat omdat iets door mensen gemaakt is het per se gevaarlijk is en andersom is het niet zo dat alle "natuurlijke" stoffen zonder meer veilig zijn. In de juiste omstandigheden zijn alle stoffen potentieel gevaarlijk of schadelijk. Als je in één keer 8 liter water drinkt, dan ga je dood. Je kunt dus niet zonder meer stellen dat water onschadelijk is. Alles hangt af van doseringen.

Phenoxyethynol ook in vele natuurlijke merken
Veel fabrikanten van huidverzorgingsproducten gebruiken dan ook phenoxyethynol, maar eigenlijk altijd samen met andere conserveringsmiddelen; voornamelijk parabenen. Er zijn echter ook veel merken, zoals bijv. emerginC, emerginC Scientific Organics, Jason Shankey en Functionalab die ervoor kiezen geen parabenen te gebruiken. Zij maken gebruik van phenoxyethynol i.c.m. natuurlijke conserveringsmiddelen zoals antioxidanten uit bijv. tocoferol (vitamine E), azadirachta indica (neem extract), rosmarinus officinalis (rozemarijn) of rooibos extract. Soms wordt een mengsel van etherische oliën, kalium sorbaat, citroenzuur en usnea barbata extract toegevoegd. Dit zijn parabeenvrije alternatieven voor de synthetische conserveringsmiddelen en zorgen voor een houdbaarheid van minimaal 12 tot 24 maanden.

Door te kiezen voor natuurlijke conserveringsmiddelen i.c.m. phenoxyethynol leveren natuurlijke merken dus ook producten die veilig, effectief en huidvriendelijk zijn. Natuurlijke conserveringsmiddelen zoals antioxidanten beschermen niet alleen tegen bacterievorming in je creme, maar hebben tevens een hoge anti-age werking. Maar.... zoals hierboven al aangekaart: het is net zo waarschijnlijk dat mensen reageren op ‘natuurlijke’ bewaarstoffen zoals rozemarijnextract of tea tree oil als op parabenen in cosmetica. Meer informatie over parabenen vind je hier.

Sommige bedrijven claimen overigens dat phenoxyethynol verkregen wordt uit roosolie, sageolie, mineralen, plantderivaten en zelfs kokosnoot; om de consument het idee te geven dat het toch een natuurlijk ingredient is.  Phenoxyethynol is echter in de verste verte niet gerelateerd aan deze ingredienten.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps