Share

parabenen

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Rondom parabenen heerst sinds een paar jaar geleden een flinke discussie. Het is het meest gebruikte type conserveringsmiddel in o.a. levensmiddelen, medicijnen, cosmetica en afwasmiddelen en daardoor onderdeel van circa 90% van de producten die we dagelijks gebruiken (en dus ook eten!). In cosmetica zijn ze nodig omdat onze cremes en andere producten dagelijks blootgesteld worden aan allerlei bacteriën en schimmels (potten gaan open en dicht, er komt lucht bij, niet iedereen heeft altijd schone handen etc.). Om ze te beschermen tegen schimmels, bacterien en bederf worden er conserveermiddelen toegevoegd zodat ze gedurende lange(re) tijd zonder risico op besmetting gebruikt kunnen worden.

Het voordeel t.o.v. van andere conserveringsmiddelen is dat er maar een lage dosis parabenen nodig is om een product goed houdbaar te houden. In vergelijking met andere conserveringsmiddelen loop je met parabenen een zeer laag risico op het krijgen van huidirritatie of huidallergie. Sterker nog: parabenen blijken wat betreft allergische reacties veiliger te zijn dan veel nieuwere en zgn. natuurlijke alternatieven. Het is net zo waarschijnlijk dat personen reageren op ‘natuurlijke’ bewaarstoffen, zoals rozemarijnextract of tea tree oil als op parabenen in cosmetica.

Waarom is er dan toch zoveel consternatie over parabenen?
De controverse speelt sinds een aantal jaren. Een aantal milieuorganisaties beschouwt parabenen als schadelijk. Ze baseren zich hierbij op onderzoek van de universiteit van Reading waaruit zou blijken dat parabenen tot borstkanker kunnen leiden omdat parabenen een zwakke pseudo-oestrogene werking hebben. Een direct verband tussen parabenen en borstkanker is echter nooit bewezen.

Organisaties op het gebied van kankerbestrijding, zoals KWF kankerbestrijding, sommige wetenschappelijke organisaties en de Europese overheden beschouwen deze onderzoeken dan ook als niet relevant en wijzen op diverse andere onderzoeken waaruit blijkt dat parabenen niet kankerverwekkend zijn. Zie ondergenoemde links voor de onderbouwing van deze opvatting.

Het is overigens een groot misverstand om te denken dat "chemisch" hetzelfde is als "onnatuurlijk" of "gevaarlijk". Ons lichaam zelf is namelijk ook één grote chemiefabriek, net als de natuur. Er is dus geen verschil tussen "chemisch" en "natuurlijk" in die zin dat alle stoffen door de chemie worden bestudeerd en dat de natuur zelf ook van alles maakt (= synthetiseert). Stoffen bestaan omdat ze gemaakt worden. Het is niet zo dat omdat iets door mensen gemaakt is het per se gevaarlijk is en andersom is het niet zo dat alle "natuurlijke" stoffen zonder meer veilig zijn. In de juiste omstandigheden zijn alle stoffen potentieel gevaarlijk of schadelijk. Als je in één keer 8 liter water drinkt, dan ga je dood. Je kunt dus niet zonder meer stellen dat water onschadelijk is. Alles hangt af van doseringen.

Toch huiverig voor parabenen?
Parabenen zijn voor veel mensen door deze consternatie echter ineens 'in de ban', maar andere of zelfs géén conserveermiddelen gebruiken is wellicht nóg minder wenselijk. Alternatieve, natuurlijke bewaarstoffen zouden nog wel eens veel belastender kunnen zijn voor de huid. Tenslotte zijn parabenen in zulke kleine hoeveelheden aanwezig in cosmetica, dat het eventuele gezondheidsrisico verwaarloosbaar zou zijn. Of je nu wel of geen producten wilt gebruiken met parabenen is dus vooral een persoonlijke keuze. Of ze aanwezig zijn in een product is terug te vinden op de ingredientlijst onder de namen methylparaben, propylparaben, butylparaben of benzylparaben en/of onder de E-nummers E214 t/m E219.
 
Butylparabenen, ethylparabenen, isonutylparabenen, methylparabenen en ethylparabenen zijn heel ver weg (in maar een paar onderzoeken met een handjevol testpersonen) geassocieerd met borstkanker vanwege hun zwakke pseudo-oestrogene werking en het feit dat ze voorkomen in borstkankertumoren. Maar zelfs die minimale associatie baart sommige mensen zorgen, vooral omdat volgens sommige schattingen meer dan 90% van alle cosmeticaproducten parabenen bevat.

Ga voor parabeen-vrije producten als je je er toch niet goed bij voelt; bijna alle producten uit ons assortiment zijn parabeenvrij. Maar als je je er niet goed bij voelt, bedenk dan dat je ook moet gaan letten op wat je eet en bij de supermarkt koopt, want parabenen zijn óók verwerkt als conserveermiddel in 95%  van hetgeen we in de supermarkt kopen en bijv. medicijnen. Als je het zo bekijkt, vormen parabenen in cosmetica een verwaarloosbaar deel van wat we dagelijks aan parabenen binnenkrijgen. Paniek is dus niet nodig, maar als je het zekere voor het onzekere wil nemen kan het natuurlijk geen kwaad om parabeen-vrije huidverzorging de voorkeur te geven. Maar bedenk wel: een product zonder parabenen is niet per se beter, zolang je niet weet welke conserveermiddelen hiervoor in de plaats zijn gekomen. De alternatieven die gebruikt worden voor parabenen zijn inmiddels (wetenschappelijk bewezen) in veel gevallen slechter voor ons lichaam.
 

Schermafbeelding 2011-06-06 om 21.22.17.png

 

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps