Share

pantotheenzuur (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Vitamine B5 (pantotheenzuur) is 1 van de 8 vitamine B-Complexen. Deze vitamine is goed in water oplosbaar. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook ondersteund het de opbouw van een aantal hormonen. Pantotheenzuur komt voornamelijk voor in de natuur en is gekoppeld aan een mineraal (meestal is dit calcium, calciumpantothenaat).

Pantotheenzuur werkt samen met vitamine A om de slijmvliezen te beschermen en op te bouwen. Dit is niet de enige functie in het lichaam: samen met vitamine C is deze stof uiterst belangrijk voor de aanmaak van meer dan 30 bijnierschorshormonen. Deze hormonen bestaan voor het grootste deel uit mannelijke geslachtshormonen en vrouwelijke hormonen.

Het eerste teken van een tekort aan vitamine B5 is een overgevoeligheid voor infecties. Een ander symptoom is een lage bloedsuikerspiegel, dat leidt tot duizeligheid, braakneigingen, kramp, slapeloosheid, hoofdpijn, buikpijn, depressie, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Daarnaast kunnen maagzweren, allergieën, een hoge bloeddruk, het vasthouden van water en een verergering van astma of artritis optreden.

Zoals bij de meeste vitamines uit de B-groep is een kans op een tekort echter vrij klein, omdat in vrijwel alles wat je eet wel een kleine hoeveelheid vitamine B5 te vinden is (melk, eieren, yoghurt, andijvie, rundvlees, haring, aardappels, kabeljauw, banaan). Wel is de kans groot op tekorten als je een eetstoornis hebt of ondervoed bent, dan kun je last krijgen van het ‘burning feet’ syndroo; een zeer pijnlijke, branderig gevoel in de voeten. Dit syndroom kwam veel voor tijdens de tweede wereldoorlog, voornamelijk in de hongerwinter, door een ernstig tekort was aan voedingsmiddelen.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps