Share

minerale olie (paraffinum liquidum)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Minerale olie (ook wel paraffine liquidum genoemd) vormt een van de hoofdbestanddelen van veel soorten baby olie en cremes. Het is echter ook een ingredient die de bron is van vele discussies aangezien er 2 'kampen' zijn t.a.v. het gebruik van dit ingredient in cosmetica en huidverzorging.

Tegenstanders roepen dat het zou de huid 'verstikken' en het huideigen vetlaagje (bestaande uit talg of sebum) oplost, waardoor de natuurlijke vet- en vochtbarriere verstoord zou raken. Hierdoor droogt de huid op den duur uit, waardoor de huid meer olien nodig heeft om glad en soepel te blijven. Dit leidt tot meer smeren. Gevolg: een vicueuze cirkel die ook wel paraffineverslaving wordt genoemd.

Voorstanders noemen minerale olie echter juist een heel waardevol ingredient. Zij leggen het als volgt uit: minerale olie werkt inderdaad afsluitend, maar dat zorgt er juist voor dat vocht uit de huid niet kan verdampen. In deze uitleg is helpt het dus juist een perfecte moisturizer die de huid gehydrateerd en soepel houdt. Pas als je het zeer dik zou opbrengen, bestaat er een kleine kans op uitdroging en/of acne. Dit zou dus alleen kunnen gebeuren in extreme situaties, in welke gevallen (volgens diverse chemici) de huideigen vet-en vochtbalans zich echter vanzelf ook weer binnen twee weken herstelt.

Kortom; onduidelijkheid alom, en de waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Het is dus vooral een persoonlijke keuze of je producten met of zonder minerale olien wilt gebruiken. Feit is echter dat niemand pure minerale olie smeert en ook niet heel dik. Omdat het geen reactie met de huid aan gaat, maar er boven op ligt, is de kans op huidirritaties dus heel klein. Desondanks wordt minerale olie steeds minder gebruikt omdat fabrikanten het liefst producten maken met uitsluitend stoffen waarvan ze weten dat de consument er geen bezwaren tegen zou kunnen hebben. Cosmeceutical merk emerginC werkt dan ook niet met minerale olien; de emerginC producten zijn dus niet alleen vrij van parabenen, kunstmatige kleur- en geurstoffen en synthetische conserveringsmiddelen, maar ook vrij van minerale olien.

Cosmetisch wetenschapper Johann Wiechers legt op Beautyjournaal uit dat minerale olie inderdaad de huid tijdelijk afsluit en dus tijdelijk zachter maakt, maar zodra de olie is afgespoeld de huid weer even droog is als tevoren. Hierdoor lijkt het alsof de huid 'verslaafd' is geraakt aan de olie, maar dat is dus niet zo. Wiechers meent dat minerale olie prima geschikt kan zijn als onderdeel van een formulering.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps