Share

magnesium (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Magnesium is een mineraal dat aanwezig is in alle delen van het hele lichaam, in het bloed, in de cellen en in het bot. Magnesium speelt in het lichaam een rol bij de werking van de spieren, de zenuwen en de enzymen en hormonen. Een mens heeft zo’n 250 tot 350 mg magnesium nodig per dag, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven iets meer. De meeste voeding bevat magnesium, vooral in groene bladgroente, graan, melk, vlees, noten, schelpdieren en cacao zit veel magnesium.

Een tekort aan magnesium komt vaak voor bij ouderen, alcoholisten en ondervoede mensen, doordat er onvoldoende goede voeding en dus magnesium wordt ingenomen. Ook de ziekte van Crohn kan ervoor zorgen dat onvoldoende magnesium uit de voeding wordt opgenomen. Een magnesiumtekort kan ook ontstaan als teveel magnesium het lichaam verlaat, bijv. bij diabetici die hun ziekte onvoldoende onder controle hebben. Het komt ook voor bij mensen waarbij de bijschildklier te traag werkt. Andere mogelijke oorzaken zijn ernstige diarree, het gebruik van te veel plaspillen, een chirurgische ingreep, ernstige brandwonden of zwangerschapsvergiftiging. Ook sommige geneesmiddelen kunnen ervoor zorgen dat teveel magnesium door de nieren uit het lichaam wordt verwijderd.

Een tekort aan magnesium wordt gevoeld als lusteloosheid of vermoeidheid. Wanneer dit tekort aanhoudt kunnen verschillende klachten ontstaan zoals irritatie van de spierzenuwen, hartritmestoornissen en maagkrampen.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps