Share

lanoline

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Lanoline (wolalcoholen) is een natuurproduct, dat wordt gewonnen uit schapenwol. Nadat het schaap geschoren is, wordt de wol gewassen en worden de in de wol aanwezige wolvetten verwijderd, gewassen en geraffineerd om lanoline te produceren. Lanoline is een dus uiteindelijk een mengsel van wol- en vetalcoholen en vetzuren, en wordt vaak toegepast in zalven en cosmetica wegens de waterbindende en goed emulgerende eigenschappen. Lanoline komt echter ook voor in een heleboel andere producten die we dagelijks gebruiken zoals rouge, lippenstift, zeep, shampoo en doucheproducten, zetpillen, vette wondgazen, afwasmiddelen, schoensmeer, boenwas en allerlei andere “wassen” die gebruikt worden om iets vettig te houden.

Op de ingredientenlijst (INCI-lijst) van huidverzorgingsproducten vindt je deze stof, indien het product wolalcoholen bevat, bij de samenstelling terug onder de engelse benaming: “lanolin” of “lanolin alcohols”. Sommige wolalcoholen kunnen allergisch contacteczeem veroorzaken. Daarom worden er tegenwoordig steeds meer chemisch gemodificeerde varianten van lanoline gebruikt, die minder allergeen zijn.

Geen van de producten in onze shop bevatten lanoline; om een evt. (contact)allergie hoef je je dus geen zorgen te maken.

Tot slot: lanoline is wat anders dan linalool of linoleenzuur. Voor meer informatie over deze stoffen: klik op de links.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps