Share

glycolzuur (glycolic acid)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Heeft de kleinste moleculaire structuur van alle AHA's, en daarmee het grootste vermogen om diep tot de huid door te dringen. Daarnaast heeft het een 5-voudige werking op de huid:

1) exfolierende werking
2) hydraterende werking
3) huidverstevigende werking
4) pigment vermindering
5) optimalisatie van de werking van andere cosmetica werkstoffen

Exfolierende werking:
Glycolzuur lost de lijm-achtige proteinen op die dode huidcellen bijeen houden op. Hierdoor vallen dode huidcellen versneld van de huid af, en komen de daaronder liggende nog levende cellen aan het oppervlak (huidvernieuwingsproces). Voor je 30e werkt het huidvernieuwingsproces nog prima op eigen kracht, maar vanaf je 30e jaar krijgt de huid steeds meer moeite om haar dode huidcellen zelf kwijt te raken. Hierdoor blijven ze langer op de huid liggen, waardoor de huid doffer, grauwer en valer oogt dan nodig, en de kans op schilfertjes en onzuiverheden groter is. Door het aanbrengen van producten met glyculzuur helpen we de huid dus sneller haar dode huidcellen los te laten, waardoor de huid egaler, helderder en stralender oogt. Daarnaast helpt de exfolierende werking fijne lijntjes verminderen: door het afschilferen verdun je de huid ietsje, waardoor fijne lijntjes minder diep worden. Tot slot helpt de exfolierende werking op die manier ook littekentjes vervagen

Hydraterende werking:
Op moleculair niveau gezien bestaat glycolzuur uit water oplosbare moleculen en, waardoor het de eigenschap heeft vocht te binden. Hierdoor wordt, bij het aanbrengen van glyculzuur producten op de huid, het vermogen van de huid om vocht vast te houden verbetert. Doordat er meer vocht in de huid wordt vastgehouden, wordt de huid voller, wat fijne lijntjes als het ware opvult en het vochtgehalte verbetert. En dat helpt weer nieuwe lijntjes voorkomen (rimpeltjes beginnen namelijk altijd als droogtelijntjes). 

Huidverstevigende werking:
De pH waarde van glycolzuur is lager dan de pH waarde van de huid (deze ligt tussen de 4.5-6). Als je dus een product met glycolzuur op de huid aanbrengt, daalt de pH waarde van de huid tijdelijk even naar hetzelfde niveau als die van het aangebrachte product. Door een pH daling wordt de huid uit haar comfort zone gehaald en krijgt een enorme boost: tot in de diepere huidlagen wordt de activiteit van de huidcellen even flink aangewakkerd. En deze activiteit zorgt ervoor dat de aanmaak van collageen, elastine en glycosaminoglycanen (allen belangrijke bestanddelen van het bindweefsel) toeneemt, , wat op haar beurt weer zorgt voor een steviger huid en het verminderen van rimpeltjes, fijne lijntjes en huidbeschadigingen zoals littekens. De hiervoor beschreven werking gaat overigens alleen op bij glycolzuur concentraties van 15% of hoger. 

Pigment vermindering:
Zoals hierboven genoemd heeft glycolzuur een sterk exfolierende werking. Dit zorgt niet alleen dat dode huidcellen versneld loslaten, maar ook dat opgehoopt pigment uiteenvalt en wordt ontkleurd. Huidcellen zijn vanaf het moment dat ze worden 'geboren' in de diepste huidlagen, continu in beweging, want op reis naar het huidoppervlak, om daar vervolgens als dode huidcel af te vallen. Tijdens deze reis worden de huidcellen steeds zuurder naarmate ze dichter aan het oppervlak komen. Glycolzuur is ook een zuur, waardoor het, bij aanbrenging op de huid een zuur-op-zuur reactie geeft. Als gevolg hiervan wordt het pigment in huidcellen ontkleurt. Kortom: hoe dichter de huidcellen aan het huidoppervlak komen, hoe zuurder ze worden en dus hoe kleurlozer ze worden, als er glycolzuur wordt aangebracht. En dus: hoe minder zichtbaar de pigmentvlek wordt!

Let wel: deze pigmentreducerende werking geldt alleen bij producten die een glycolzuur concentratie hebben van 5% of hoger; én als de pH waarde van het product laag genoeg is. Reden waarom Liquid Gold Radiance 5% glycolzuur en een pH waarde van 2.9 heeft; het maakt dat dit product écht effectief werkt bij de aanpak van pigmentatie. Overigens bevatten de producten van Alpha-H bijna allemaal tussen de 5-15% glycolzuur en hebben zij een pH die ligt tussen de 2.5-3.8. Ze zijn erop gericht om bij dagelijks gebruik snelle en effectieve resultaten te behalen op het gebied van een gezondere, egalere en jonger uitziende huid.

Optimalisatie van de werking van andere cosmetica werkstoffen:
De exfolierende werking van glycolzuur verbetert tot slot ook de werking van andere huidverbeterende ingredienten en dus producten. Als er teveel dode huidcellen op de huid liggen kunnen werkstoffen uit je cremes en serum moeilijker intrekken, de dode huidcellen zorgen dat de huid niet goed doordringbaar is. Is de huid met glycolzuur behandeld c.q. goed geexfolieerd, kunnen de werkstoffen simpelweg makkelijker, sneller en dieper in de huid trekken en dus hun werk beter doen.  Daarnaast trekt glycolzuur ook andere werkstoffen diep(er) de huid mee in (door de kleine moleculaire structuur van glycolzuur kan het diep in de huid dringen). Melk- en glycolzuur zijn de enige werkstoffen die tot in de basaal cellaag van de huid (groeilaag) kunnen dringen en van binnenuit zorgen voor huidverbetering.

Het merk Alpha-H is gespecialiseerd in de werking van glycolzuur en glycolzuurproducten, dus mocht je op zoek zijn naar producten met dit ingredient, kijk dan zeker bij ons Alpha-H assortiment

Producten met dit ingrediƫnt

Micro Cleanse Super Scrub - pH 3.6-4

Micro Cleanse Super Scrub - pH 3.6-4

Microdermabrasie in een tube met glycolzuur, biologisch afbreekbare micro beads en cafeine.

Instant Facial - pH 3.5

Instant Facial - pH 3.5

Facial in een flesje! Hydrateert, boost de teint, egaliseert, matteert, verfijnt porien, verwijdert dode huidcellen en vermindert roodheid.

Beauty Sleep Power Peel

Beauty Sleep Power Peel

Fungeert als nachtcreme, peeling en masker tegelijkertijd door o.a. 14% glycolzuur, 0.5% retinol, peptiden en papaja enzymen.

Age Delay Hand and Cuticle Cream

Age Delay Hand and Cuticle Cream

Anti-age hand-/nagelriemcreme met glycolzuur, soja peptiden, vitamine E en verzorgende olien.

bekijk alle producten

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps