Share

foliumzuur (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Foliumzuur is één van de acht B vitaminen. Het kan niet worden geproduceerd door het menselijk lichaam dus moet worden verkregen uit ons voedsel. De B vitaminen hebben een belangrijke rol bij de celstofwisseling en zijn wateroplosbaar. Zij ondersteunen allerlei enzymen bij het uitvoeren van hun werk: van het vrijmaken van energie uit koolhydraten en vetten tot het afbreken van aminozuren en het transporteren van zuurstof door het lichaam.

Foliumzuur helpt bij de ontwikkeling van genetisch materiaal en is betrokken bij de productie van rode en witte bloedcellen. Een tekort veroorzaakt bloedarmoede en daarmee vermoeidheid, maag- darmklachten en kloofjes op de lippen. Ernstig en langdurig foliumzuurtekort komt in Nederland niet vaak voor. Al is de hoeveelheid foliumzuur die Nederlanders via hun voeding opnemen aan de krappe kant; namelijk 250 microgram per dag in plaats van de aanbevolen 300 microgram per dag.

Extra foliumzuur is dan ook m.n. van belang tijdens de conceptie en zwangerschap en bij hart- en vaatziekten.

foliumzuur (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het is vooral aanwezig in groenten en volkorenproducten en speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.
Het is te gebruiken bij zwangerschap en kinderwens, en bij bloedarmoede.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps