Share

essentiele vetzuren (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Er bestaan twee groepen essentiële vetzuren: omega 3 en omega 6 vetzuren. Met essentieel wordt bedoeld dat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Omega 3 en 6 vetzuren zijn allemaal meervoudig onverzadigde vetzuren.

De omega 3 vetzuren zijn zeer sterk onverzadigd. Hiertoe behoren alfa-linoleenzuur (ALA) uit plantaardige oliën en EPA en DHA uit visoliën.
De omega 6 vetzuren zijn minder sterk onverzadigd dan de omega 3 vetzuren. Hiertoe behoren  linolzuur (LA), gamma-linoleenzuur (GLA) en arachidonzuur (AA). Het lichaam heeft vitamine B6, zink en magnesium nodig om linolzuur om te kunnen zetten in gamma-linoleenzuur.

Het lichaam heeft van de essentiële vetzuren met name EPA, DHA en Arachidonzuur nodig voor veel processen. Zonder deze vetzuren is er geen normale groei mogelijk. Het hormoonsysteem en het afweersysteem zijn afhankelijk van deze vetzuren. Verder kunnen ook het bloed, de bloedvaten en het zenuwstelsel niet functioneren zonder essentiële vetzuren. Verder zorgen deze vetzuren voor de nodige elasticiteit van de celwanden. Kortom, ze zijn onontbeerlijk willen we ons lichaam gezond houden.

EPA en DHA (omega 3 vetzuren) blijven heel makkelijk in oplossing (vloeibaar) en helpen zo voorkomen dat gewone onverzadigde vetzuren of cholesterol gaat samenklonteren. Ze werken vet- en cholesterol verlagend en beschermen daarmee hart en bloedvaten. Bovendien voorkomen ze stolsels, houden het bloed dun en verlagen een verhoogde bloeddruk. Culturen die veel vette vissoorten (al of niet in combinatie met olijfolie) eten staan bekend om het feit dat hart- en vaatziekten er nauwelijks voorkomen. EPA en DHA zit met name in vis en in wild en ander 'bewegend' vlees.

Arachidonzuur (omega 6 vetzuur) stopt ontstekingsreacties, werkt vaatverwijdend, remt trombosevorming, verlaagt de bloeddruk, remt de aanmaak van cholesterol en stimuleert afweercellen. Arachidonzuur zit met name in wild en ander 'bewegend' vlees en in zoetwatervis.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps