Share

EPA (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

EPA (afkorting van eicosapentaeenzuur) is een meervoudig onverzadigd vetzuur uit de omega-3 familie, en uitsluitend te vinden in visolie.

Strikt genomen is EPA geen essentieel vetzuur. Het menselijk lichaam heeft wel EPA nodig om goed te kunnen functioneren maar is in staat het zelf te produceren. Het lichaam kan, via een aantal tussenstappen EPA maken uit het wel essentiële alfa-linoleenzuur. Maar deze omzetting verloopt, door hinderlijke stoffen in de voeding (o.a. transvetzuren) of door ziektes of genetische gebreken vaak moeizaam of helemaal niet. EPA is hierdoor een zgn. voorwaardelijk essentieel vetzuur en moet via de voeding worden verkregen.

EPA is echter, net als DHA, relatief lastig via de voeding te verkrijgen. Op een paar uitzonderingen na zitten EPA en DHA alleen in vis en dan vooral in zogenaamde vette vissoorten als haring, makreel, sardine, wilde zalm en ansjovis. Ook in hondshaai, mul, zwaardvis, steur (of kaviaarvis), sprot, wilde forel en sommige tonijn (bluefin en albacore) zijn EPA en DHA in ruime mate aanwezig. De hoeveelheden in deze soorten lopen uiteen van 300 tot 1000 mg per 100 gr. vis.

Aangezien wij deze vissoorten niet dagelijks, en soms zelfs niet eens wekelijks, op het menu hebben staan, is het zeker geen overbodige luxe extra essentiele omega-3 vetzuren uit visolie tot ons te nemen via aanvullende supplementen. Deze vetzuren spelen op diverse vlakken een belangrijke rol in ons lichaam:

  • Optimaliseren van de balans van vetzuren in het lichaam
  • Hart en Bloedvaten: cholesterolverlagend, bloeddrukverlagend, houden het bloed dun
  • Bevorderend voor het natuurlijke afweersysteem, ontstekingswerend, anti-allergische werking
  • Regulerend voor de hormoonhuishouding
  • Bevorderend voor de glucose- en vetstofwisseling
  • Bevorderend voor sterke botten en soepele gewrichten
  • Stimulerend voor de hersenfuncties (neurologisch)
  • Stimulerend voor het gezichtsvermogen
  • Bevorderend voor de geestelijke balans.

EPA blijft heel makkelijk vloeibaar en helpt zo voorkomen dat gewone onverzadigde vetzuren of cholesterol gaat samenklonteren. Het werkt vet- en cholesterol verlagend en beschermt daarmee hart en bloedvaten. Bovendien voorkomt het stolsels, hout het bloed dun en verlaagt het een verhoogde bloeddruk. Bevolkingsgroepen rondom de Middellandse Zee, die veel vette vissoorten (al of niet in combinatie met olijfolie) eten staan bekend om het feit dat hart- en vaatziekten er nauwelijks voorkomen.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps