Share

DHA (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

DHA (afkorting van docosahexaeenzuur) is een meervoudig onverzadigd vetzuur uit de omega-3 familie.

Strikt genomen is DHA geen essentieel vetzuur. Het menselijk lichaam heeft wel DHA nodig om goed te kunnen functioneren maar is in staat het zelf te produceren. Het lichaam kan, via een aantal tussenstappen DHA maken uit het wel essentiële alfa-linoleenzuur. Maar deze omzetting verloopt, door hinderlijke stoffen in de voeding (o.a. transvetzuren) of door ziektes of genetische gebreken vaak moeizaam of helemaal niet. DHA is hierdoor een zgn. voorwaardelijk essentieel vetzuur en moet via de voeding worden verkregen.

DHA is echter, net als EPA, relatief lastig via de voeding binnen te krijgen. Op een paar uitzonderingen na zitten DHA en EPA alleen in vis en dan vooral in zogenaamde vette vissoorten als haring, makreel, sardine, wilde zalm en ansjovis. Ook in hondshaai, mul, zwaardvis, steur (of kaviaarvis), sprot, wilde forel en sommige tonijn (bluefin en albacore) zijn DHA en EPA in ruime mate aanwezig. De hoeveelheden in deze soorten lopen uiteen van 300 tot 1000 mg per 100 gr. vis.

DHA is het belangrijkste omega 3-vetzuur in de hersenen en speelt een belangrijke rol bij de zenuwfunctie. Zwangere of zogende vrouwen en kleine kinderen hebben een hogere behoefte. Een lage inname van DHA voor en na de geboorte wordt in verband gebracht met minder ontwikkelde cognitieve vermogens. Extra DHA wordt dan ook door de WHO geadviseerd aan zwangere vrouwen en aan kleine kinderen tot ongeveer twee jaar.

DHA blijft heel makkelijk vloeibaar en helpt zo voorkomen dat gewone onverzadigde vetzuren of cholesterol gaat samenklonteren. Het werkt vet- en cholesterolverlagend en beschermt daarmee hart en bloedvaten. Bovendien voorkomt het stolsels, houdt het het bloed dun en verlaagt het een verhoogde bloeddruk. Bevolkingsgroepen rondom de Middellandse Zee, die veel vette vissoorten (al of niet in combinatie met olijfolie) eten staan bekend om het feit dat hart- en vaatziekten er nauwelijks voorkomen.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps