Share

conserveringsmiddelen

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Conserveringsmiddelen in huidverzorgingsproducten staan al geruime tijd flink ter discussie; dat zal niemand ontgaan zijn. Waarom? Wat is het nut eigenlijk van deze stoffen? En is het inderdaad zo schadelijk als sommigen beweren? Er is enorm veel over dit onderwerp te vinden op internet, dus het is bijna ondoenlijk om je hier over dit onderwerp kort, bondig en volledig te informeren. Steek voor meer informatie dus vooral je licht op bij Google! Toch zullen we proberen hieronder e.e.a. samen te vatten. Overigens zijn in ons assortiment de alle producten van emerginC, emerginC Scientific Organics en Functionalab volledig vrij van parabenen en synthetische conserveringsmiddelen.

Het nut van conserveringsmiddelen in cosmetica - Elk huidverzorgingsproduct dat je koopt bevat conserveringsmiddelen. Sterker nog: huidverzorgingsproducten kunnen niet zonder! Conserveringsmiddelen zorgen juist dat deze producten veilig gebruikt kunnen worden. Ze worden toegevoegd omdat ze bacterien en schimmels doden en helpen het product langer houdbaar te houden. Dat geldt vooral voor producten die plantenextracten bevatten; zonder conserveringmiddelen zouden zij binnen een paar dagen krioelen van de schimmels en bacterien en dus schadelijk worden voor je huid, ogen en slijmvliezen. Zoals Paula Begoun zegt: "Bedenk maar eens hoe lang een krop sla goed blijft in de koelkast voordat het een schimmelende smurrie vol bacterien wordt".

Synthetische conserveringsmiddelen - Er zijn verschillende soorten conserveringsmiddelen. Synthetische conserveringsmiddelen zijn bijv. Triclosan, Hydantoin, Imidazolidinyl Urea/Diazolidinyl Urea, DMDM Hydantoine, EDTA (ethyleen diamine tetracetic acid), disodium EDTA, Benzoic Acid of 4-Hydroxybenzoic/ Hydroxy benzoic acid. Parabenen zijn het meest gebruikte synthetische conserveringsmiddel, maar in tegenstellling tot de wat veel merken je willen doen geloven zijn niet alle parabenen schadelijk! Meer over parabenen, de discussie hieromtrent en welke wel en niet schadelijk zijn lees je hier.

Natuurlijke conserveringsmiddelen - Er zijn echter voldoende natuurlijke alternatieven! Zo kiezen veel merken voor natuurlijke conserveringsmiddelen zoals antioxidanten uit bijv. tocoferol (vitamine E), azadirachta indica (neem extract), rosmarinus officinalis (rozemarijn) of rooibos extract. Soms wordt een mengsel van etherische oliën, kalium sorbaat, citroenzuur en usnea barbata extract toegevoegd. Dit zijn parabeen-vrije alternatieven voor de synthetische conserveringsmiddelen en zorgen voor een houdbaarheid van minimaal 12 tot 24 maanden. De werkelijke houdbaarheid kan langer zijn indien de producten op een donkere, koele, droge plaats en niet in direct zonlicht worden bewaard en als contact met niet-steriele objecten (vieze vingers) zoveel mogelijk wordt vermeden.

Door te kiezen voor natuurlijke conserveringsmiddelen leveren natuurlijke merken dus ook producten die veilig, effectief en bovendien huidvriendelijk zijn. Natuurlijke conserveringsmiddelen zoals antioxidanten beschermen niet alleen tegen bacterievorming in je creme, maar hebben tevens een hoge anti-age werking. Zo zijn sommige natuurlijke conserveringsmiddelen dus zelfs dubbel nuttig! Het is echter net zo waarschijnlijk dat personen reageren op ‘natuurlijke’ bewaarstoffen, zoals rozemarijnextract of tea tree oil als op parabenen in cosmetica.

Het is een groot misverstand om te denken dat "chemisch" hetzelfde is als "onnatuurlijk" of "gevaarlijk". Ons lichaam zelf is namelijk ook één grote chemiefabriek, net als de natuur. Er is dus geen verschil tussen "chemisch" en "natuurlijk" in die zin dat alle stoffen door de chemie worden bestudeerd en dat de natuur zelf ook van alles maakt (= synthetiseert). Stoffen bestaan omdat ze gemaakt worden. Het is niet zo dat omdat iets door mensen gemaakt is het per se gevaarlijk is en andersom is het niet zo dat alle "natuurlijke" stoffen zonder meer veilig zijn. In de juiste omstandigheden zijn alle stoffen potentieel gevaarlijk of schadelijk. Als je in één keer 8 liter water drinkt, dan ga je dood. Je kunt dus niet zonder meer stellen dat water onschadelijk is. Alles hangt af van doseringen.

Het voordeel van parabenen t.o.v. van andere conserveringsmiddelen is dat er maar een lage dosis van nodig is om een product goed houdbaar te houden. In vergelijking met andere conserveringsmiddelen loop je met parabenen een zeer laag risico op het krijgen van huidirritatie of huidallergie. Sterker nog: parabenen blijken wat betreft allergische reacties veiliger te zijn dan veel nieuwere en zgn. natuurlijke alternatieven. Het is ook belangrijk te beseffen dat een allergische reactie van één persoon niets zegt over de miljoenen mensen die het product wel probleemloos gebruiken; dat iemand allergisch is voor katten betekent immers niet dat iedereen dat is, of dat iedereen uit de buurt van katten moet blijven.

Kortom: geen reden tot bezorgdheid! Uiteindelijk is er echt geen enkele reden om bang te zijn voor conserveringsmiddelen in je product; ze worden vrijwel altijd gebruikt in een dosering die zodanig laag is dat het veilig en efficient is. Het alternatief (helemaal geen conserveringsmiddelen) is namelijk ook geen aantrekkelijke situatie gezien de hierboven genoemde risico's op bacterien en schimmels.

Zie ook de mening van Paula Begoun over dit onderwerp; ook zij is van mening dat parabenen en conserveringsmiddelen noodzakelijk en niet schadelijk hoeven te zijn:

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps