Share

chondroïtine (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Chondroïtine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen, pezen en huid. Het is een bouwstof van kraakbeen. Het is het ondergewaardeerde broertje van het bekendere glucosamine. Ten onrechte, want chondroïtine is voor de bescherming van het gewrichts- kraakbeen net zo sterk als glucosamine. Evenals glucosamine houdt chondroïtine water vast in het kraakbeen en stimuleert het de aanmaak van kraakbeen. Tevens kan chondroïtine de werking verminderen van enzymen die het kraakbeen aantasten.

Chondroïtine behoort net als glucosamine tot de zogeheten 'slow acting symptomatic drugs'. Het duurt enige tijd voordat het effect kan worden opgemerkt. Bij glucosamine is dat gemiddeld één maand, bij chondroïtine gemiddeld twee maanden.
Alhoewel de opname in het lichaam van chondroïtine veel lager is dan van glucosamine (10%-15% t.o.v. 90%-98%) hebben recente studies zeer gunstige resultaten laten zien bij de behandeling van artrose en andere gewrichtsklachten. Het wordt dan ook samen met glucosamine aanbevolen voor het verminderen van pijn en voor het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten bij degenen die niet voldoende baat hebben bij alleen glucosamine.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps