Share

chocolade (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Donkere (pure) chocolade bevat een groot aantal anti-oxidanten (bijna 8 maal het aantal gevonden in aardbeien) en flavonoiden; hoe puurder (bitterder) de chocola, hoe meer van deze gezonde stoffen het bevat. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen veroudering veroorzaakt door vrije radicalen. Flavonoïden helpen te ontspannen, de bloeddruk te dalen door de productie van stikstofmonoxide, en helpen het evenwicht van bepaalde hormonen in het lichaam te herstellen.

Chocola is rijk aan vitamines (B-complex, D en E), mineralen (zoals calcium, magnesium, fosfor en ijzer), essentiele aminozuren en daarnaast ook bijzonder rijk aan polyfenolen en resveratrol: ook dit zijn zeer krachtige antioxidanten. Chocola bevat nog meer antioxidanten dan bekende leveranciers als blauwe bessen en groene thee. Het beschermt lichaamscellen en werkt ontstekingsremmend. Er zijn aanwijzingen dat chocola de werking van insuline bij diabetespatiënten verbetert.

Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft bittere chocolade vele gezondheidsvoordelen:
• bijzonder rijk aan antioxidanten, die vrije radicalen neutraliseren
• goed voor hart, bloedvaten en bloeddruk
• helpt bij de verlaging van het slechte LDL cholesterolgehalte
• voor soepele gewrichten
• goed voor de ademhalingsfunctie
• voorkomt hongergevoel doordat het de bloedsuikerspiegel normaal houdt
• geeft energie
• verhoogt de weerstand van het organisme
• bevordert het (natuurlijk) afweersysteem
• verbetert de conditie van het tandvlees
• goed voor huid en haar
• voor een goede maagfunctie
• verbetert het geheugen

Pure chocolade vermindert de neiging tot vorming van stolsels in het bloed en gaat aderverkalking tegen. Dagelijks twee blokjes pure chocolade eten met een hoog cacaogehalte dringt hoge bloeddruk iets terug, doordat het de bloedvaten ontspant. Vermoed wordt dat chocola gunstig is voor de bloedstroom in de hersenen en de kans op dementie verkleint. Chocola werkt volgens sommige onderzoeken goed tegen hoestklachten en helpt diarree voorkomen. Vermoed wordt dat chocola ook een anti-carcinogene werking heeft, maar bewijs is daarvoor nog niet geleverd.
Sommige mensen zeggen dat chocola bij hen acne bevordert. Recente studies leveren daarover geen uitsluitsel. Chocola reinigt volgens sommige onderzoekers de huid. Als gevolg daarvan zouden volgens hen tijdelijke acneklachten kunnen ontstaan.

 

Wetenschappelijk onderzoek - Er zijn tal van wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar chocolade, en evenzoveel positieve onderzoeksresultaten ten aanzien van de gezondheidsbevorderende werking. Hieronder wat voorbeelden en links naar de betreffende onderzoeken.

"Cacaopoeder en pure chocolade bevatten meer antioxidanten en polyfenolen dan fruitsap. Daardoor biedt chocola een buitengewoon goede bescherming tegen hartziektes en kanker". Dat schrijven onderzoekers van het Hershey Centre for Health & Nutrition in het wetenschappelijk tijdschrift Chemistry Central Journal. “Cacaozaden zouden moeten worden beschouwd als een soort superfruit”, verklaart hoofdonderzoekster Debra Millar in de Britse krant The Daily Telegraph. “En voedsel dat van cacaozaden is gemaakt zoals cacaopoeder en chocola kun je ook zien als supervoedsel. Dat is natuurlijk goed nieuws voor chocoladeliefhebbers.”

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door de bestanddelen van cacaopoeder, pure chocolade en fruitsappen te analyseren en met elkaar te vergelijken.
Uit het onderzoek bleek dat chocola en cacao met name veel antioxidanten en flavanoïden bevatten. Deze stoffen bieden bescherming tegen zogenaamde vrije radicalen. Dat zijn moculeculen met een schadelijke uitwerking op het lichaam. Klik op de links om voor meer informatie en de wetenschappelijke resultaten.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps