Share

bosbes (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

De blauwe bosbes (Vaccinium corymbosum) heeft zoveel bijzondere kwaliteiten dat ze wel eens de ‘koningin der bessen’ wordt genoemd. Deze bes werd recent herontdekt, nadat onderzoeken aan het licht hadden gebracht dat deze veelzijdige bes dankzij haar uitzonderlijk hoog antioxidantengehalte beschikt over tal van geneeskrachtige en gezondheidsbevorderende eigenschappen.

De blauwe bosbes bevat niet enkel een zeer hoog gehalte aan vitamine C, maar ook vitamine A, B-complex en verschillende mineralen en sporenelementen zoals ijzer, kalium en magnesium. Ze bevatten veel anthocyanidinen, krachtige antioxidanten die niet enkel het immuunsysteem versterken en het verouderingsproces vertragen, maar ook beschermen tegen vrije radicalen die kanker veroorzaken.

In de Verenigde Staten wordt momenteel onderzocht of het eten van blauwe bosbessen of het drinken van bosbessensap het verouderingsproces kan helpen vertragen of zelfs omkeren. Men heeft goede aanwijzingen dat blauwe bessen kunnen beschermen tegen leeftijdsgebonden afbraak van de hersencellen en het kortetermijngeheugen kunnen verbeteren. De anthocyanidinen in blauwe bosbessen helpen bij vermoeide ogen en verbeteren het nachtzicht (tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de piloten blauwe bosbessen tegen nachtblindheid!) en hebben een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Net zoals cranberry’s kan het sap van blauwe bosbessen bijdragen tot de preventie van regelmatig terugkerende infecties van de urinewegen: een aantal van de actieve bestanddelen in de bes heeft een antiseptische werking en verhindert dat de E-colibacterie zich vasthecht in de wand van de urineblaas.

De anthocyanidinen hebben een gunstige werking op de hart- en bloedvaten: ze zorgen er onder meer voor dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten vermindert en de bloedcirculatie verbetert. Om die reden zijn onderzoekers hoopvol over het inzetten van blauwe bessen in de strijd tegen hartaanvallen en beroerten. De tanninen in de blauwe bes hebben een mild adstringerende werking en zorgen voor een goede spijsvertering.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps