Share

astaxanthine

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Wat is het?
Astaxanthine is een antioxidant en carotenoïde. Carotenen zijn pigmenten: kleurstoffen die zorgen voor de (vaak felle) kleur van groenten, fruit of planten. Ook astaxanthine komt voor in groente en fruit, maar met name ook in bepaalde algen en zorgt voor een rode/roze kleur. Flamingo’s en bepaalde vissen en schaaldieren eten veel van deze alg, en danken hun roze kleur er dan ook aan (o.a. wilde zalm, garnalen, krab en kreeft).

Astaxanthine kreeg bekendheid nadat Dr. Oz de stof in de Oprah Winfrey show roemde vanwege de extreem krachtige antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat astaxanthine tot 6000x effectiever is dan vitamine C in de aanpak van vrije radicalen, tot 800x effectiever dan Q10, 550x effectiever dan vitamine E en groene thee en 75x sterker dan alfa liponzuur en 20x sterker dan beta-caroteen. Deze bijzonder krachtige antioxidantwerking verklaart dan ook de verwachting dat de vraag naar astaxanthine in huidverzorgingsproducten significant zal gaan groeien en steeds meer merken de stof in hun formules zullen willen gaan verwerken in de nabije toekomst. Met een kostprijs van $325 per 450 gram is het echter een vrij duur ingredient. Dat is dan ook de reden dat het ingredient nog niet veelvuldig in huidverzorging te vinden is.
 
De Amerikaanse overheid heeft inmiddels 17 claims over natuurlijke astaxanthine goedgekeurd, waaronder de claim over ondersteunende werking t.a.v. de huid en anti-aging. 
 
Waarom is astaxanthine superieur ten opzichte van andere carotenoiden en antioxidanten?
Astaxanthine is om 2 redenen een super antioxidant:
  1. In tegenstelling tot B-caroteen, vitamine C en andere anti-oxidanten, die alleen binnen of buiten de cellen werkzaam zijn, is astaxanthine zowel binnen als buiten de cellen actief, waardoor het een betere en complete bescherming biedt.

  2. De unieke moleculaire structuur van astaxanthine geeft het een antioxidant werking die superieur is aan die van andere carotenoiden en vitaminen. Astaxanthine bevat namelijk 2 extra soorten zuurstofmoleculen, waardoor het niet alleen in staat is vrije radicalen te stoppen, maar ook de schadelijke gevolgen ervan helpt aan te pakken. Bovendien versterkt astaxanthine de werking van vitamine C en E waardoor ook zij effectiever worden in de aanpak van vrije radicalen.
In tegenstelling tot sommige carotenoïden wordt astaxanthine in het lichaam niet in vitamine A omgezet. Te veel vitamine A is giftig voor een mens, maar astaxanthine niet.


De antioxidant- en anti-age werking van astaxanthine op de huid
Vrije radicalen worden in het lichaam en de huid gevormd onder invloed van UV-straling, stress, roken, ongezond voeding en milieuvervuiling. De vrije radicalen zoeken moleculen op waar ze zich aan kunnen hechten en waardoor steeds meer vrije radicalen ontstaan: de zogenaamde kettingreactie. Ze vallen weefsels aan waardoor de structuur van de huid uiteenvalt: de lipiden (vetten) waaruit de celwanden bestaan zijn namelijk enorm gevoelig voor vrije radicalen. Hierdoor beschadigen de celwanden, hetgeen kan leiden tot lekkende haarvaatjes, (couperose), pigmentvlekken en huidcellen die niet meer kunnen functioneren. Cellen die niet of niet goed meer functioneren leiden tot rimpels, een afbraak van collageen en elasticiteit.
 
Doordat astaxanthine zowel binnen als buiten de huidcellen werkzaam is om vrije radicalen onschadelijk te maken, beschermt het de huidcellen tegen DNA schade, beschermt het de huideien collageenproductie tegen vrije radicalen en helpt de huid herstellen na blootstelling aan vrije radicalen. Daarnaast levert het ook op andere vlakken een waardevolle bijdrage aan de huid:
  • Astaxanthine verbetert de doorbloeding, vermoedelijk door een betere vervormbaarheid van rode bloedcellen (12). Dit bevordert de opname van overige werkstoffen en geeft de huid een gezondere teint.
  • Verwerkt in oogproducten zorgt astaxanthine voor een verhoogde doorbloeding van de huid rond het oog, wat leidt tot een betere en snellere afvoer van vochtophopingen en afvalstoffen. Astaxanthine is derhalve een waardevol ingrediënt om (vocht)wallen te helpen ontzwellen en donkere kringen te helpen tegengaan.
  • In-vitro onderzoek heeft aangetoond dat astaxanthine in staat is (hyper)pigmentatie te egaliseren. Testresultaten toonden een daling tot 40% in de melanine productie na gebruik van astaxanthine. Dit resultaat bleek superieur ten opzichte van 3 andere tegelijkertijd geteste stoffen die veelvuldig worden gebruikt in oplichtende huidverzorgingsproducten (Arakane, K, 2001).
  • Bij proefdieren (haarloze muizen) zorgde astaxanthine voor een significante vertraging van UV-geïnduceerde huidbeschadigingen; van de aangeboden carotenoïden concentreerde astaxanthine zich sterker in de huid dan lycopeen of bètacaroteen: de epidermis van de dieren bevatte 133x meer astaxanthine dan lycopeen en 28x meer astaxanthine dan bètacaroteen (18).
  • Onderzoek uit 1990 (Kurashige et al. 1990) toonde tevens aan dat astaxanthine bij zowel orale inname als topische aanbrenging sterk ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Op basis hiervan concludeerden onderzoekers dat astaxanthine als topische werkstof mogelijk ook bijdraagt lokale (huid)ontstekingen en ontstekingsachtige huidaandoeningen als rosacea te helpen verminderen.
  • Het helpt de hydratatie en elasticiteit verbeteren; want voorziet de huid van natuurlijke vetten waardoor de lipidenbarriere herstelt
  • Het stimuleert de celvernieuwing.
Analyses hebben aangetoond dat astaxanthine tevens een absorberend vermogen heeft ten aanzien van specifieke UV-stralen die mogelijk bijdragen aan huidveroudering en huidkanker.
 
Klik hier voor wetenschappelijke onderzoeksresultaten t.a.v. de werking van astaxanthine voor de huid:
©2005 derma e® Natural Bodycare – Astaxanthin, Nature’s Paintbrush, all rights reserved
Seki et al, 2001 Fragrance Journal 12:98-103 - Effects of astaxanthin from Haematococcus pluvialis on human skin

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps