Share

anti-oxidanten (voedingssupplement)

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Antioxidanten zijn belangrijk voor de gezondheid. Anti-oxidanten helpen het lichaam vrije radicalen onschadelijk te maken en ondersteunen het lichaam op die manier bij het voorkomen van (ongewenste) oxidatie.
 
Vrije radicalen zijn kleine, schadelijke stofjes (atomen of moleculen) met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid. Die ongebruikte bindingsmogelijkheid kun je zien als een soort haken die zich ergens aan vastgrijpen. Ze beschadigen andere moleculen doordat ze er met hun haken electronen uit lostrekken.
Wat doen vrije radicalen?
  • Ze tasten de onverzadigde vetzuur moleculen, die een onderdeel vormen van de celmembranen, aan. Hierdoor ontstaat een kettingreactie omdat een beschadigd vetzuurmolecuul op zijn beurt zelf een vrije radicaal wordt.
  • Ze kunnen schade aanbrengen aan het DNA in de celkern waardoor er een verstoring kan optreden in de celstofwisseling waardoor er vervolgens gemuteerde cellen kunnen ontstaan (kanker).
  • Ze kunnen de membranen van de lysosomen, de afvalverwerkingsinstallatie van de cel, aantasten. Hierdoor komen agressieve stoffen uit de lysosomen vrij die de cel aantasten.
  • Ze oxideren cholesterol. Ons lichaam heeft cholesterol nodig voor de celmembranen en de vorming van bepaalde hormonen. Door oxidatie van cholesterol kan aderverkalking ontstaan.
  • Ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest het bindweefsel zijn soepelheid. Bloedvaten worden hierdoor bijvoorbeeld stug en kwetsbaar.
  • Ze beschadigen bepaalde enzymen die het lichaam nodig heeft als bouwstof voor het uitvoeren van belangrijke processen.
  • Ze worden in het algemeen gezien als de fundamentele veroorzaker van vroegtijdige veroudering, kanker en hart en vaatziekten.
Vrije radicalen ontstaan bij allerlei natuurlijke processen in ons lichaam zoals de celdeling, het afweersysteem en de spijsvertering. Het zijn dus eigenlijk bijproducten van de normale stofwisseling. Bij het omzetten van eiwitten, bij de celdeling, bij het produceren van energie, kortom bij alle processen die nodig zijn om het lichaam aan de gang te houden, wordt zuurstof verbruikt en komen in meer of mindere mate vrije radicalen vrij.
 
Maar niet alleen bij de lichaamseigen processen komen vrije radicalen vrij, ook externe factoren hebben invloed op het ontstaan van vrije radicalen in het lichaam. Denk aan o.a. sigarettenrook, UV-straling, luchtverontreiniging, synthetische toevoegingen in voedsel, lichamelijke overbelasting, stress, zware metalen, chemicalien in de omgeving (van reinigingsmiddelen tot huisparfums) etc.
Lichamelijke veroudering is o.a. een gevolg van schade door vrije radicalen. Dit geldt ook voor huidveroudering. Dat onze huid minder elastisch wordt is een gevolg van schade door vrije radicalen aan huid en bindweefsels. Het is te vergelijken met een elastiekje dat brokkelig wordt en vergaat als het in de zon heeft gelegen. Er is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen dat veroudering mede het gevolg is van overmatige activiteit van vrije radicalen. Mensen die roken en veel aan de zon hebben bloot gestaan, krijgen eerder rimpels door een grotere hoeveelheid aan schadelijke vrije radicalen. Ook andere aandoeningen, zoals reuma, hart- en vaatziekten, tumoren, pigmentvlekken en staar lijken mede toe te schrijven te zijn aan schade door vrije radicalen c.q. overmatige vrije radicalen activiteit.
 
Het lichaam wapent zich op 2 manieren tegen overmatige belasting van vrije radicalen:
- Enerzijds beschikt het lichaam zelf over vrije radicalen 'vangers'. Dit zijn enzymen die ons lichaam produceert om vrije radicalen aan zich te binden en daardoor onschadelijk te maken.
- Anderzijds kan het lichaam beschikken over anti-oxidanten. Antioxidanten zitten in bepaalde voeding (o.a knoflook, broccoli, kruiden, groene, witte en rooibos thee) en in supplementen (o.a omega vetzuren, vitamine A, B6, C, E, taurine en mineralen zoals zink en selenium).
 
Het valt te overwegen, gezien de omgevingsbelasting (stress, luchtvervuiling etc) waar we met z'n allen dagelijks aan bloot staan, om in ieder geval te zorgen dat er dagelijks voldoende anti-oxidanten in de voeding aanwezig zijn. Bij extreme belasting kan het zinvol zijn om een goed anti-oxidanten voedingssupplement te overwegen, zeker als je rookt, veel blootstaat aan UV-staling, een slechte weerstand of veel stress hebt of bijv. (tijdelijk) niet zo gezond eet.
 
Een anti-oxidant staat niet op zichzelf; alleen samen met andere anti-oxidanten en hulpstoffen vindt bescherming tegen vrije radicalen plaats. Een goede keuze is bijv. Ultra Antioxidants, Health Drops Antiox of de Pure Inventions Antioxidant Extracten.
 
Ook Skin Smart Tea (favoriet van Oprah Winfrey en Dr. Oz!) is een lekkere manier om een hoge dosis antioxidanten binnen te krijgen zonder pillen slikken. Klik hier voor meer informatie.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps