Share

alcohol

terug naar het ingrediëntenoverzicht

Het nut van alcohol in huidverzorgingsproducten - Alcohol is een veelgebruikt ingrediënt in (huid)verzorgingsproducten. Zo wordt alcohol toegevoegd aan tonics vanwege de ontvettende eigenschappen en omdat het een schoon en fris 'huidgevoel' geeft. Daarnaast voorkomt alcohol schuimvorming en doodt het bacterien waardoor het de houdbaarheid van producten verlengt. Soms wordt alcohol gebruikt als oplosmiddel voor andere in het product aanwezige ingrediënten. Aangezien veel werkstoffen in een zeer lage dosis toegevoegd zijn, is de concentratie alcohol die nodig is om zo'n stof op te lossen echter vaak verwaarloosbaar.

Goede soorten
Er zijn heel veel verschillende soorten alcohol in huidverzorgingsproducten te vinden. Sommige soorten kunnen de huid uitdrogen of irriteren, reden waarom veel mensen er nogal kritisch tegenover staan. Maar niet alle soorten zijn slecht! Cetyl alcohol/myristylalcohol, ceteary alcohol, stearyl alcohol, benzyl alcohol en behenyl alcohol zijn “vettige”  alcoholsoorten en houden juist vocht in de huid vast; deze hoef je dus niet te vermijden (klik op de links voor meer informatie). Alcohol denat. is, indien er graanalcohol gebruikt is, ook niet schadelijk. Veelal wordt er echter isopropylalcohol gebruikt, een chemische verbinding uit aardolie (zie onder). Dat type 'alcohol denat.' kun je beter wel vermijden.

Ondanks alle meningen en discussies hoeft alcohol in huidverzorging dus niet schadelijk te zijn, zeker niet als er slechts kleine hoeveelheden worden gebruikt. Bovendien: alcohol verdampt op het moment van aanbrengen.
 
Slechte soorten
Er zijn echter wel alcoholsoorten die je beter kunt vermijden. De hieronder genoemde stoffen irriteren de huid en tasten de natuurlijke beschermingslaag van de huid aan, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen. Bovendien tasten ze het natuurlijke vochtgehalte van de huid aan, zodat de huid uitdroogt en er vroegtijdige huidveroudering, kloofjes en barstjes kunnen ontstaan.
  • Isopropanol/Isopropyl alcohol - wordt gemaakt van propylene (een bij-product van de petroleum- en benzine-industrie) en komt voor in zeer veel huid- en haarverzorgingsproducten, parfums antibacteriële handzeep en medicijnen. Het wordt ook verkocht als cosmetische alcohol.
  • SD Alcohol (Specialy Denaturated alcohol) - Wordt gemaakt van ethanol. Zoals hierboven al aangegeven is "alcohol denat." in zijn oorspronkelijke vorm (ethanol, ethylalcohol oftewel graanalcohol) niet giftig. Het wordt gemaakt door de fermentatie van suikers en zetmeel en komt overeen met de alcohol die het lichaam zelf produceert. Maar om het als ingrediënt in huidverzorgingsproducten te mogen gebruiken wordt het eerst gedenatureerd (ondrinkbaar gemaakt) met aceton, terpentine en benzeen, waardoor het toxisch wordt. Gelukkig zijn er ook bedrijven die deze regel negeren en het niet-toxische graanalcohol gebruiken; zoals emerginC.
  • Methanol/Methylalcohol - wordt gemaakt van de distillatie van hout. Het is met name giftig voor de ogen.
  • Propyl alchol/ Propanol - zit in de meeste commerciële cosmetische producten omdat het een zeer sterke bacteriedodende werking heeft en de houdbaarheid van producten verlengt. Het is gemaakt van petroleum en het zit ook in aspirine en maagtabletten en andere medicijnen. Het is in staat de structuur van andere chemicaliën te denatureren (veranderen). Het droogt de huid zeer sterk uit en creëert zo barstjes en kloofjes in de huid.
  • Butylalcohol/Butanol - wordt geproduceerd door de fermentatie van maïs of synthetisch gemaakt van acataldehyde.

Droogt alcohol je huid uit?
Hierbij is het alcoholpercentage in cosmeticaproducten van belang. Voor gezichtstonic adviseren dermatologen een percentage tussen 10 en 20%, afhankelijk van de huid.

Waarom is de ene alcoholsoort nou schadelijk en de andere niet?

Dat heeft te maken met de zuiverheid/kwaliteit en het productieproces van de gebruikte alcoholsoort. Alcohol is een natuurlijke grondstof. Natuurlijke, 100% alcohol moet echter, zoals hierboven beschreven, ondrinkbaar gemaakt worden om het in cosmetica te mogen gebruiken (i.v.m. de accijns op drinkbare alcohol). De middelen die daarvoor gebruikt worden zijn vaak van synthetische (chemische) herkomst. Deze zogenaamde cosmetische alcohol kan, door de gebruikte synthetische middelen, aanleiding geven tot allergische reacties.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps