Share

De pH waarde en zuurmantel van de huid

De huid en pH
De mate waarin het huidoppervlak zuur of basisch is wordt aangegeven met de pH waarde. Deze kan variëren tussen 1 en 14. Hoe zuurder de huid, hoe lager de pH. Hoe alkalischer of basischer de huid, hoe hoger de pH. De “pH neutraal” waarde ligt tussen de 4.5 en 6.

De pH waarde van de huid is makkelijk beïnvloedbaar, zelfs als we ons gezicht wassen met water, verandert de pH waarde al. De huid zorgt er echter altijd weer voor dat deze zo snel mogelijk weer op de voor haar neutrale waarde (tussen 4.5-6) terugkomt. Het voordeel van een beinvloedbare pH is dat cosmeceutical ingredienten hierdoor hun werk optimaal doen. Dat zit zo: breng je een creme, peeling of serum op je huid aan met een pH waarde van bijv. 3.5 dan daalt de pH waarde van je huid (normaliter tussen 4.5 - 6) tijdelijk mee naar 3.5. De huid wordt hierdoor uit haar 'comfort zone' gehaald, als gevolg waarvan de activiteit in de huidcellen tot in de diepste huidlagen sterk toeneemt. Aangezien in de huidcellen collageen, elastine en nieuwe huidcellen worden gemaakt, neemt de productie hiervan (tijdelijk) toe. Met andere woorden: hoe lager de pH waarde van een product, hoe dieper de werkzame stoffen die erin zitten in de huid doordringen, hoe meer effect op de activiteit in de huidcellen, hoe doelgerichter het product en hoe beter het resultaat.

Het merk Alpha-H is gespecialiseerd in producten met hoge percentages glycolzuur, vitaminen, enzymen en peptiden, in combinatie met een (waar nodig) lage pH waarde van de producten. Bij de Alpha-H producten waaraan glycolzuur is toegevoegd wordt daarom de pH waarde van het product ook vermeld; deze varieert tussen de 2.5 - 3.8; flink lager dan de pH waarde van de huid (pH 4.5-6). Bij dagelijks (thuis)gebruik kun je met Alpha-H effectieve resultaten behalen, zonder de huid overmatig te stimuleren of irriteren. Overigens zijn alle Alpha-H cleansers zo geformuleerd dat ze de pH waarde van de huid na het reinigen weer op peil brengen en houden; hierdoor is bij Alpha-H de aanschaf van een aparte tonic of lotion niet perse nodig. Wil je toch het verfrissende effect van een tonic, kies dan voor de Moisture Boosting Facial Mist of Instant Facial.

Zuurmantel
Huidcellen zijn vanaf het moment dat ze worden 'geboren' in de diepste huidlagen, continu in beweging, want op reis naar het huidoppervlak, om daar vervolgens als dode huidcel af te vallen. Tijdens deze reis worden de huidcellen steeds zuurder naarmate ze dichter aan het oppervlak komen. Zo onstaat de zuurmantel van de huid: het is dus feitelijk een heel dun, licht zuur laagje (uitgescheiden door de talgklieren) op het huidoppervlak dat fungeert als barrière voor bacteriën, virussen en andere potentiele infectie- of smetstoffen. Deze smetstoffen zijn van nature alkalisch (hoge pH) en de zure huid helpt hun schadelijke effect neutraliseren.

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps