Share

Gevoelige huid

terug naar het overzicht met huidtypes

Kenmerken
De huid is vaak dun en fijn van structuur en wordt snel rood, geïrriteerd en onrustig en voelt strak en trekkerig aan. Andere kenmerken zijn: branderigheid, schilfering, schrale en jeukende plekken, vochtblaasjes/pukkeltjes, prikkeling, lokaal lichte zwelling en een verhoogde kans op eczeem.
Een gevoelige huid heeft bovendien meer kans op het ontwikkelen van couperose en/of rosacea. meer over couperose en rosacea…
 
Oorzaken
De huid kan van nature gevoelig zijn door erfelijke factoren, zoals een allergie, psoriasis of eczeem. Ook als de huid van zichzelf al droog (vet- en/of vochtarm) is, ben je extra kwetsbaar (je huidbarriere is dan verstoord). Je kan echter ook in de loop van de tijd door verschillende oorzaken een gevoelige huid ontwikkelen:
  • Weersomstandigheden: kou, gure wind, zonlicht, hitte, centrale verwarming en/of airconditioning.
  • Milieu, chemicaliën of (tijdelijke) overgevoeligheid voor overige stoffen (contactallergie): vervuiling, extreme temperaturen en een groeiend aantal chemicaliën (schoonmaak- en wasmiddelen, huisparfums) in onze omgeving maken de huid kwetsbaar en/of tijdelijk overgevoelig.
  • Cosmetica/huidverzorging: producten met alcohol, kunstmatige kleur- of geurstoffen of synthetische conserveringsmiddelen en niet op het huidtype aangepaste producten kunnen gevoeligheid in de hand werken. Dergelijke overgevoeligheid kan ineens ontstaan, hoe dat komt is vaak niet duidelijk. Wat vaak een rol speelt is dat de mens in de loop der jaren steeds meer producten is gaan gebruiken op een dag (vroeger waren dit er 9, nu gemiddeld 12). Er is dan vaak geen sprake van roodheid of schilfering, maar wel van een kortstondige prikkeling en/of licht branderig gevoel na het aanbrengen.
  • Levensstijl: roken, alcohol, stress, teveel (onbeschermd) in de zon zitten, verkeerde voeding en strenge (vetarme) diëten. Chronische stress kan onder invloed van het hormoon cortisol leiden tot chronische ontstekingsreacties leiden in het lichaam, en dus ook in de huid.
  • Ziekte/medicatie: ziekte, tijdelijke weerstandsvermindering of bepaalde medicijnen kunnen leiden tot verstoring van hormoonniveaus of een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. Dit kan van invloed zijn op de huidconditie.
  • Hormonale schommelingen: hormoonveranderingen kunnen leiden tot een andere reactie van de huid op cosmetica. Onder invloed van hormonen kan de huid droger worden waardoor de huidbarriere verstoord raakt. Soms kan de huid door hormoonschommelingen ook juist wat vetter worden en gevoelig zijn. Lees hier meer over de invloed van hormoonschommelingen op de huid.
  •  Leeftijd: hoe ouder we worden, hoe droger en vochtarmer de huid wordt. Hierdoor verzwakt de huidbarriere waardoor stoffen makkelijker in de huid terecht komen en irritatie kunnen geven. Had je vroeger nergens last van, kan dat op latere leeftijd (helaas) toch veranderen.... Zie ook droge huid en (beginnende) huidveroudering.
 
Huidverzorging
Probeer erachter te komen welke ingrediënten en/of factoren een reactie veroorzaken, zodat je deze kunt vermijden. Ga bij erg heftige reacties altijd even langs bij een (huid)arts of schoonheidsspecialist, wellicht ligt er niet eerder opgemerkte allergie, psoriasis of eczeem aan ten grondslag; dan zal die aangepakt moeten worden.
 
Let op producten met kalmerende, verzachtende en weefselherstellende ingrediënten zoals zoals calendula, provitamine B5, kamille, vitamine E en allantoïne.
Vermijd producten met kunstmatige geur- en kleurstoffen, synthetische conserveringsmiddelen en minerale oliën. Zelfs de kleinste hoeveelheden kunnen de huid irriteren! Gebruik daarbij dagelijks (zomer en winter) een beschermingsfactor.
 
Producten met glycolzuur kunnen ook goed zijn, omdat ze de huid op lange termijn sterker maken. De bovenste huidlaag wordt dan wel dunner gemaakt, maar de huidlagen die eronder liggen worden juist steviger door de prikkeling van de fruitzuren. De verbinding tussen de huidlagen wordt beter en de huid gaat meer vocht vasthouden. Plus: de fruitzuren versterken de huidbarriere. Tip: het merk Alpha-H is gespecialiseerd in producten met glycolzuur; in verschillende doseringen voor verschillende huidtypen.
 
Klik hier voor een overzicht van alle bij dit huidtype passende producten uit ons assortiment.
 
Kies, indien de huid erg rood is, voor producten die speciaal bedoeld zijn om dit te verminderen of maskeren, bijv. Balancing Cleanser, Essential Hydration Cream, Age Delay Facial Oil of Balancing Mask.
 
Verzorging van de gevoelige huid moet er ook op gericht zijn de juiste vet- en vochtbalans te herstellen. Huidirritatie blijkt vaak het gevolg van een langdurig vet- en of vochttekort. Zie droge huid om te kijken of dit niet de oorzaak is van de overgevoeligheid van je huid.
 
Tips:
  • Gebruik alleen lauwwarm water en alleen zachte, schone handdoeken.
  • Vermijd producten met hoge concentraties fruitzuren, zij stimuleren de bloedcirculatie en dus de roodheid. De zuren kunnen bovendien te agressief inwerken op een geïrriteerde, schrale huid.
  • Om deze reden liever ook niet scrubben. Wil je de huid toch graag op een milde manier peelen of ontdoen van dode huidcellen, kies dan voor de Gentle Daily Exfoliant.

Bijpassende producten

Moisture Boosting Facial Mist

Moisture Boosting Facial Mist

Ideaal als tonic na reinigen en/of om de hydratatie een boost te geven gedurende de dag.

Rich Massage Butter Anti Cellulite

Rich Massage Butter Anti Cellulite

Bodybutter met sterk hydraterende én anti cellulite werking met o.a. sheabutter, vitamine E en bijenwas.

Vitamin A Serum 0.5%

Vitamin A Serum 0.5%

Met 0.5% vitamine A (retinol) de hoogst mogelijke dosering; voor aanpak van fijne lijntjes, pigment, littekens, acne, vale/verdikte huid.

Balancing & Pore Refining Mask

Balancing & Pore Refining Mask

Verfijnt porien, ontgift, repareert, egaliseert de teint met witte klei, lavendel, vitamine A en zink oxide.

bekijk alle producten voor het huidtype: Gevoelige huid

In de media

In de media

publicaties

meer info

CMS & Webdesign by Footsteps